Ciasto kukurydziane

Ciasto kukurydziane na jedną keksówkę, lekkie, z wanilią, na serku homogenizowanym, delikatne, przepyszne. Dodatkowo z polewą od HELIO. Zjadamy same, z dżemem, syropem owocowym, nawet posmarowane masłem. Polecam do kawy 😉

Smacznego 😉

Ciasto kukurydziane z polewą deserową HELIO

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • serek homogenizowany z wanilią 150 g
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub aromatu waniliowego
  • polewa czekoladowa HELIO

Uwagi do przepisu:

Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej.

Zamiast serka homogenizowanego można dać jogurt naturalny.

Można dodać więcej cukru lub cukru trzcinowego jeśli wolicie.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Keksówka o wymiarach 26 x 12 cm, w innej o wyższych wymiarach 30 x 11 cm też piekłam.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Ustawiam program: grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

W misce mieszam mikserem wszystkie składniki do napuszenia, kilka minut.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia.

Wlewam ciasto, piekę ok. 40 minut na środkowej półce piekarnika.

Gotowe studzę, dekoruję polewą HELIO.

Zasmakuj Kuchni

Jedna odpowiedź do “Ciasto kukurydziane”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *