Ciasto łaciate z malinami

Dziś do kawy szybkie i bardzo pulchniutkie ciasto łaciate z malinami (u mnie mrożonymi, bez rozmrażania) i rodzynkami o zapachu migdałów i orzechów z dodatkiem kakao. Wspaniałe i proste!

Idealne do popołudniowych rozmów z bliskimi 😉
U mnie zawsze się sprawdza wywołując uśmiech i radość na resztę dnia 🙂 – ciasto, towarzystwo i dobra kawa!
POLECAM!

Składniki na blaszkę o wymiarach: 30 x 24 cm.

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4  jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka gazowanego soku pomarańczowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki tartych migdałów
  • łyżka tartych orzechów włoskich
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki rodzynków
  • 350 g malin, u mnie mrożone, bez rozmrażania

Przygotowanie:

Całe jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej, dodajemy tarte orzechy i migdały. Dodajemy powoli olej i napój gazowany pomarańczowy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej miski ciasta dodajemy kakao, do drugiej opłukane i posypane mąką rodzynki, mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto, na górę wrzucamy mrożone maliny.

Pieczemy w temp. 180 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez około 50 minut.

Jednym pieczenie tego ciasta zajęło 40 minut, innym gotowe na “suchy patyczek” były po 60 minutach, z pewnością zależy to od rodzaju i mocy piekarnika. Sprawdzajcie po 45 minutach na tzw. “suchy patyczek”. SMACZNEGO:)

Jedna odpowiedź do “Ciasto łaciate z malinami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.