CIASTO MARCHEWKOWE

Puszyste, pięknie wyrośnięte ciasto, które za każdym razem się udaje. Dużo marchewki, wiórki kokosowe i pyszny, delikatny krem z borówkami. Przełożone kremem i udekorowane owocami może być dobrym pomysłem na urodzinowy torcik dla dzieci. Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem warzyw polecam Wam m.in.: przepisy na ciasto ze szpinakiem, ciasto marchewkowe z bakaliami, tort dyniowy lub brownie z fasoli. Idealnym pomysłem na torcik dla dzieci będzie także zielony tort szpinakowy (szpinak nie jest wyczuwalny) – leśny mech. Na blogu znajdziesz także inne propozycje na ciasta marchewkowe, ze szpinakiem czy fasolą.

Ciasto marchewkowe polecam udekorować moim kremem z serka i masła lub polewą, lukrem, owocami, np. jagodami, borówkami lub bakaliami, posiekanymi orzechami. Można je także klasycznie i najprościej posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI:

  • 450 g marchwi
  • 3 średnie jajka
  • 150 g cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych – 40 g

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 125 g serka typu philadelphia (prosto z lodówki)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki masła (w temp. pokojowej)

Uwagi do przepisu:

Ciasto jest na tortownicę Ø 24 cm.
Składniki na ciasto mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do ciasta zamiast wiórków kokosowych możecie dodać posiekane bakalie, np. orzechy laskowe, migdały, suszone owoce (żurawinę, rodzynki).
Ciasto możecie dodatkowo udekorować ciemnymi owocami, tj. borówkami, jagodami, porzeczkami lub jeżynami. Będzie piękny kontrast względem kremu.


PRZYGOTOWANIE:

W większej misce miksuję na puch jajka z cukrem. Trwa to 5-8 minut, miksuję na najwyższych obrotach.


Marchew obieram, odkrawam końce i ścieram na tarce o dużych oczkach.
Do masy jajecznej powoli wlewam olej, cały czas miksując. Następnie dodaję suche składniki, miksuję.

Na koniec wrzucam tartą marchew, tym razem mieszam już łyżką.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz. Boki smaruję masłem. Wlewam ciasto.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.
Ciasto wkładam na środkową półkę piekarnika i piekę 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gotowe ciasto wyjmuję, studzę.

Krem: w misce miksuję serek dodając w 3 turach cukier puder, miksuję na szybkich obrotach miksera. Dodaję masło i miksuję do powstania gęstego kremu. Można nim od razu smarować wierzch ciasta lub schłodzić w lodówce, następnie udekorować ciasto.

Ciasto można także przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem – polecałabym wtedy podwoić składniki na krem, przełożyć ciasto i udekorować także wierzch, posypać owocami lub orzechami.

Smacznego 🙂

14 odpowiedzi na “CIASTO MARCHEWKOWE”

  1. Zrobię córce na urodziny bo kolor ma piękny i marchewkę lubi. Czy mogę tym kremem przełożyć ciasto i zrobić z niego tort? 😉
    Pozdrawiam
    Emila

    1. Jak najbardziej tak 🙂
      Podwoiłabym składniki na krem i dodatkowo go obłożyła z wierzchu, podobnie z zaleceniami na końcu wpisu.
      Emilko, możesz też wykorzystać mój krem z tortu leśny mech – link do tortu znajdziesz w treści.

      1. Tort cudowny. Udał się prosto i szybko. Z kremem rewelacyjny. Dzieci zjadły z malinami:)
        Pozdrawiam zapisuję przepis na przyszłość!p

  2. Wspaniale wyglada z tymi borówkami amerykańskimi:)
    Fantastyczny pomysł na udekorowanie jasnym kremem i propozycja ułożenia ciemnych owoców!

  3. Lubię zapach wiórków kokosowych a tego połączenia nie znałam. Dziękuję za inspiracje 😉

  4. Robolam ten krem wg Pani przepisu – jest super smaczny. Nadaje się nawet do dekoracji babeczek uniwersalny kremowy. Super!

    Pozdrawiam
    Ilona Maciej

Skomentuj Emila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *