Ciasto marchewkowe z rodzynkami HELIO

Sezon na puszyste i lekkie ciasto marchewkowe w pełni! Tak nam zasmakowało, że dziś znów smakujemy domowe, proste i szybkie ciasto marchewkowe, wilgotne, z orzechami włoskimi i rodzynkami Helio z serii Helio Natura.

Rodzynki sułtańskie, słodkie, wyselekcjonowane, bez konserwantów, najlepszej jakości. Z takich produktów można gotować 😉

Zapraszam na ciasto marchewkowe i życzę SMACZNEGO

Składniki:

  • 2 szklanki tartej marchewki, ok. 4 marchewki
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 150 g rodzynek Helio
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • opcja: większa szczypta przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych
  • forma o wymiarach: 28 x 26 cm, wysokość 6 cm
  • cukier puder do posypania, opcja lukier

Przygotowanie:

Całe jajka ubijam mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.

Powoli dodaję olej i suche składniki. Mieszam jeszcze mikserem.

Na koniec wrzucam tartą marchew, rodzynki i orzechy. Mieszam łyżką.

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.

Piekę niecałą godzinę na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu grzaniem góra plus dół w temp. 180 C. Przed wyjęciem ciasta sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest suche w środku.

Gotowe i lekko ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Do przepisu wykorzystałam bakalie z serii Helio Natura– opakowanie 150 g rodzynek sułtańskich. Samo zdrowie!

Parzcie kawy, zapraszam na wspaniałe, domowe ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami włoskimi, aromatyczne o zapachu marchwi, orzechów i przyprawy do piernika. Palce lizać! 😉

Rodzynki HELIO – zdrowe, bez konserwantów, ulepszaczy
– z serii Helio Natura.

Polecam każdemu do słodkich wypieków, deski serów jako dodatek do innych bakalii, na śniadanie, do owsianki, domowych wszelakich granoli, jogurtów, do podjadania, lunch boxu, koktajli. Jedz na zdrowie!

Smacznego! 🙂

 

 

 

 

Jedna odpowiedź do “Ciasto marchewkowe z rodzynkami HELIO”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.