Ciasto marchewkowe

Carrot cake – ciasto z tartą marchewką szczególnie popularne w krajach anglosaskich. Bardzo proste w przygotowaniu.

Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Smakuje z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, orzechów, wiórków kokosowych lub z dodatkiem suszonych owoców. Dziś dodałam szczyptę kardamonu – jest wersją opcjonalną, możecie dodać ulubionej przyprawy pasującej do ciasta.

Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Ja lubię w wersji z cukrem pudrem. Czasem gotowe ciasto ozdabia się płatkami z cukru przypominającymi marchewkę. Zazwyczaj pieczone jest w prostokątnych, podłużnych lub okrągłych foremkach, a podaje pokrojone w kwadraty. W Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii ciasto marchewkowe można bez problemu kupić w sklepach spożywczych (wersja z przedłużoną datą ważności) lub świeże w cukierniach.

Podobne wypieki

W naszej kuchni polskiej w jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew, jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem. Znane są też ciasteczka marchewkowe, a w Szwajcarii regionalną potrawą jest tort marchewkowy Rüblitorte.

(kilka źródeł: Canada’s Best Carrot Cake with Cream Cheese Icing, Carrot cake history notes).

Składniki:

(na tortownicę o śr. 26 cm, używam także zamiennie prostokątnej blachy o wymiarach: 24 x 18)

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 marchewki, zależy od wielkości)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy + szczypta kardamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych drobno orzechów włoskich – zamiennie orzechy laskowe, migdały
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie i pieczenie:

  1. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
  2. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.
  3. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i szczyptę kardamonu (wersja opcjonalna). Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, mieszamy łyżką.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy około 55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
  5. Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem lub dowolną polewą.

Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z bloga: Poezja smaku. Zrezygnowałam z cynamonu i przyprawy do piernika – dodałam łyżeczkę startej skórki z pomarańczy i szczyptę kardamonu. Zamiast szklanki oleju i szklanki cukru dodałam po 3/4 szklanki, choć liczmy się z tym, że słodkie i dobre nie zawsze znaczy fit;)

Rada: Zamiast mąki pszennej możecie użyć bezglutenowej.

Smacznego słodkiego zapomnienia:)

Jedna odpowiedź do “Ciasto marchewkowe”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.