Ciasto milky way

Ciasto milky way to pyszny i delikatny kakaowy biszkopt przełożony mlecznym kremem na bazie masła i mleka w proszku. To idealne ciasto na wyjątkowe okazje, domowe uroczystości czy niedzielne desery. Bardzo proste w przygotowaniu, efektowne. Polecam udekorować je polewą czekoladową i owocami, najlepiej sezonowymi, malinami, truskawkami, borówkami. Polecam pyszne ciasto milky way, które zachwyci smakiem i wyglądem Twoich gości.

Ciasto milky way


SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 spora łyżka kakao
  • 5 średnich jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 100 ml mleka
  • 250 g masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

Dodatkowo: polewa czekoladowa + owoce do dekoracji.
Ciasto milky way, zamiast polewy możesz oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami.


Uwagi do przepisu:

Przepis jest na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie ciasta zaczynam od upieczenia biszkoptu. W tym celu naszykuj 5 średnich jajek, oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej lub metalowej misce. Białka ubijaj kilka minut na sztywno. Już po 3 minutach możesz dodawać po jednej łyżce cukru, nie przerywając miksowania. Po każdej łyżce miksuj białka około 2 minuty.

Do sztywnej piany dodaj 5 żółtek. Ciągle miksując dodaj również 4 łyżki oleju. Masę miksuj jeszcze minutę.

Wymieszaj obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia:

  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 spora łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Obroty miksera zmniejsz do minimalnej mocy. Dodaj przygotowaną mieszankę mąk z kakaem i proszkiem do pieczenia. Zamieszaj dokładnie, krótko, tylko do połączenia składników.

Tortownicę wysmaruj masłem lub olejem i obsyp od środka bułką tartą. Możesz też formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie papier posmaruj delikatnie olejem, ciasto przelej do formy, wyrównaj.

Ciasto piecz około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C lub do suchego patyczka (grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Formę z ciastem wstaw na środkową półkę piekarnika.

Podczas pieczenia ciasta przygotuj krem.
Mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym, wymieszaj dokładnie, odstaw do wystudzenia.

Następnie miękkie masło (w temp. pokojowej) utrzyj na puszystą masę, dalej ucierając dodawaj ostudzone mleko z cukrem, na końcu wsypując partiami mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem na lekkich obrotach.

Po wystudzeniu ciasta oraz masy mlecznej możesz już przełożyć składniki. W tym celu przekrój biszkopt wzdłuż na pół. Umieść ponownie w tortownicy i przełóż kremem. Przykryj górnym płatem ciasta.

Ciasto należy schłodzić w lodówce, by masa ładnie stężała i połączyła się z ciastem. Przed podaniem ciasto milky way udekoruj polewą (100 g czekolady mlecznej rozpuść w 5 łyżkach mleka) i owocami.

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Ciasto milky way”

  1. Muszę koniecznie zrobić to ciasto. Kiedyś robiłam coś podobnego, ale nie pamiętam dokładnie przepisu. Na pewno wykorzysta Twój. Dzięki i pozdrawiam 😉

Skomentuj mds meble - Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *