Pizza to świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Kilka podstawowych i dobrych składników, dostępnych z łatwością przez cały rok. Dodatkami do pizzy mogą być warzywa świeże, konserwowe, mrożone, wędliny, kiełbasy, mięso, sery wszelakie, różne sosy. Oprócz klasycznego sosu pomidorowego polecam także puree z cukinii, kalafiora, pesto..
Pizzę zna i lubi chyba każdy 😉 Najbardziej podstawowe rodzaje ciast zaczynają się od cienkiego z chrupiącymi brzegami (pizza Romana), po grubsze z mocno puszystymi brzegami (pizza Napoletana).
Ciasto na pizzę
Polecam przygotowanie domowej pizzy. Jeśli nigdy nie odważyłeś się zrobić domowej pizzy, skorzystaj z mojego sprawdzonego przepisu. Zaskoczy Cię to z jaką łatwością przygotujesz ciasto..
Z tego przepisu wychodzą dwie cienkie pizze, u mnie okrągłe blaszki o średnicy 32 cm. Możesz uformować placki o nieco mniejszej średnicy, wtedy ciasto będzie grubsze, za to puszyste.
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 8 g suchych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj oliwę i wodę. Składniki mieszaj chwilę łyżką, potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni.
Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, niech wyrośnie. Najczęściej robię tak, że podgrzewam piekarnik (grzanie góra plus dół bez termoobiegu) do temp. max 30 st. C. Piekarnik wyłączam i wstawiam miskę z ciastem. Przykrywam ją bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
Porady. Jeśli chcesz, by Twoje ciasto na pizzę było ziołowe, przez co bardziej aromatyczne, dodaj do niego zioła i przyprawy, np. bazylię, lubczyk, zioła prowansalskie, chili, świeżo zmieloną kolendrę. Przyprawy i zioła uaktywnią się podczas pieczenia pizzy.
Do ciasta na pizzę możesz dodać trochę zblendowanego świeżego szpinaku, a ciasto będzie w ciekawym zielonym kolorze.
Po tym czasie ciasto lekko podsyp mąką, krótko wyrób, podziel na dwie równe części.
Posmaruj sosem, nałóż ulubione dodatki i piecz 20 minut w temp. 200 st. C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu). Pizzę piękę na środkowej półce piekarnika.
Gotową pizzę możesz posypać świeżymi ziołami – bazylią, rukolą.
Jeśli lubisz domowe wypieki polecam Ci mój sprawdzony przepis na pizzę Margheritę.
Smacznego.
Wypróbowałam, ciasto elastyczne potwierdzam. Pyszne z dodatkiem proponowanych ziół, więc polecam;)
Pyszna. Pierwszy raz mi wyszła domowa pizza!
😁
😋👍
Najlepsze ciasto jakie robiłam. Elastyczne i miekkie. Łatwo z niego formować pizzę. Dziękuję za przepis 🙂
😉👍
W końcu znalazłam dobre ciasto na pizzę. Wcześniej robiłam i nie wychodziło fajne. Twoje wyszło mi znakomite. Ciasto było naprawdę dobre. Dzięki za podzielenie się tym przepisem.
Dziękuję 🙂👍