To świetny pomysł na obiad czy podwieczorek w domu, w gronie znajomych, przepis super łatwy, pizza wychodzi jak zawsze, ciasto delikatne, pizza znika szybko. Taki obiad sprawdza się zawsze, w zależności od upodobań można kłaść na ciasto dowolne składniki i ilości 😉 To jedne z naszych ulubionych dań.
Rodzajów ciast na pizzę jest wiele. Jedni wolą cienką z chrupiącymi wysokimi brzegami, inni grubszą lekko lub mocniej wypieczoną. U nas sprawdza się duża pizza na cienkim cieście. Oj, jest idealnie 😉
Ze względu na grubość ciasta możemy wyróżnić dwa rodzaje:
- pizza Napoletana – jest przygotowywana na grubszym cieście;
- pizza Romana – na cieńszym spodzie – zdecydowanie u nas wygrywa.
Jeśli chcecie, by Wasze ciasto na pizzę było wyjątkowe dodajcie do niego osobno lub razem zioła, np. bazylię, chili, świeżo zmieloną kolendrę, a ciasto będzie ziołowe, aromatyczne i inne niż klasyczne – z nutą ciekawych zapachów, które uaktywnią się podczas pieczenia.
Można też do ciasta na pizzę dodać szpinaku, a będzie w ładnym zielonym kolorze. Dzieci lubią takie nietypowe niespodzianki.
Z tego przepisu wychodzą dwie cienkie pizze, u mnie okrągłe blaszki o średnicy 32 cm – pizze takie jak lubimy, starcza na jednorazowy obiad. Zapraszam do pieczenia! 🙂
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 8 g drożdży instant
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne.
Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, niech wyrośnie.
Po tym czasie podziel ciasto na dwie równe części.
Posmaruj sosem, nałóż ulubione dodatki i piecz 20 minut w temp. 200C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.
Smacznego 🙂
Wypróbowałam, ciasto elastyczne potwierdzam. Pyszne z dodatkiem proponowanych ziół, więc polecam;)