Ciasto orzechowo-cytrynowe bez miksera

Bardzo proste ciasto z nutą orzechowo-cytrynową. Takie ciasto to wspaniała baza do innych słodkich wypieków. Nie wymaga wielu etapów przygotowania, składniki wrzucam do miski, mieszam rózgą, łyżką, gotowe.

Takie ciasto przygotowuję na kilka sposobów, posypane wiórkami, cukrem pudrem lub polane dowolną polewą, lukrem:

– z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą,

– z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy,

– w wersji cytrynowej,

– z przyprawą do piernika i tartymi orzechami,

– ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami,

– z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami,

– z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami,

– z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami,

– przełożone kremem, konfiturą, dżemem.

Smacznego:)

Składniki: (prostokątna forma: 24×28)

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru (lub 1/2 szkl. cukru kryształu + 1/2 szkl. cukru trzcinowego)
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jaja
  • sok i skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki tartych orzechów włoskich
  • opcjonalnie: polewa czekoladowa
  • dodatkowo: papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przesianą mąkę wymieszać z sodą i tartymi orzechami. Odstawić na bok.
  3. Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką (ale nie ubijam).
  4. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać.
  5. Ciastem napełnić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka (jeśli użyjecie okrągłej formy o powierzchni mniejszej niż moja forma prostokątna, ciasto może wymagać dłuższego czasu pieczenia).
  6. Ostudzone ciasto dekoruję polewą czekoladową bądź posypuję cukrem pudrem.

Przepis na ciasto zainspirował mnie, trafiłam na niego na blogu Moja Delicja, jest urozmaicone o orzechy włoskie i polewę, dzięki czemu uzyskałam orzechowo-cytrynowy smak ciasta z dodatkiem czekolady. Wspaniałe połączenie! 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.