Bardzo proste ciasto z nutą orzechowo-cytrynową. Takie ciasto to wspaniała baza do innych słodkich wypieków. Nie wymaga wielu etapów przygotowania, składniki wrzucam do miski, mieszam rózgą lub łyżką i gotowe.
Ciasto można przygotować za każdym razem inne dodając rozmaite dodatki:
– z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą,
– z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy,
– w wersji cytrynowej,
– z przyprawą do piernika i tartymi orzechami,
– ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami,
– z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami,
– z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami,
– z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami,
– przełożone kremem, konfiturą, dżemem.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- sok i skórka starta z 1 dużej cytryny (dobrze wyszorowanej i sparzonej)
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki tartych orzechów włoskich lub migdałów
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na formę o wymiarach 24 x 28 cm.
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik nagrzać do 180 st C (grzałka góra-dół, bez termoobiegu).
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą i tartymi orzechami. Odstawić na bok.
- Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać krótko do połączenia rózgą.
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać.
- Ciastem napełnić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Ostudzone ciasto dekoruję polewą czekoladową, lukrem lub posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 🙂