CIASTO CYTRYNOWE Z ORZECHAMI

Bardzo proste ciasto z nutą orzechowo-cytrynową. Takie ciasto to wspaniała baza do innych słodkich wypieków. Nie wymaga wielu etapów przygotowania, składniki wrzucam do miski, mieszam rózgą lub łyżką i gotowe.

Ciasto można przygotować za każdym razem inne dodając rozmaite dodatki:

– z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą,

– z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy,

– w wersji cytrynowej,

– z przyprawą do piernika i tartymi orzechami,

– ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami,

– z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami,

– z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami,

– z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami,

– przełożone kremem, konfiturą, dżemem.


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • sok i skórka starta z 1 dużej cytryny (dobrze wyszorowanej i sparzonej)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki tartych orzechów włoskich lub migdałów

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Przepis jest na formę o wymiarach 24 x 28 cm.


PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st C (grzałka góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Przesianą mąkę wymieszać z sodą i tartymi orzechami. Odstawić na bok.
  3. Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać krótko do połączenia rózgą.
  4. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać.
  5. Ciastem napełnić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  6. Ostudzone ciasto dekoruję polewą czekoladową, lukrem lub posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.