Ciasto piernikowe z cynamonem i powidłami śliwkowymi, delikatne, z polewą i orzechami laskowymi, idealna szybka propozycja świąteczna, obowiązkowa jak dla mnie na stole do kawy! Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto piernikowe pachnące świętami.. Na jedną keksówkę, bez miksera, szybkie w przygotowaniu, łatwe. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do miski, wymieszać i już. Pyszne, puszyste, delikatne z dodatkiem orzechów HELIO, ulubioną polewą czekoladową, no polecam na święta jak nic!
Wypróbuj także moje inne pierniki: piernik z nerkowcami i piernik bez jajek.
SKŁADNIKI:
- 320 g mąki
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- dodatkowo do przygotowania polewy mlecznej:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- do ozdoby: posiekane prażone orzechy laskowe HELIO
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do dużej miski i mieszam rózgą kuchenną.
Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Polewamy całe polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy orzechami.
Do przepisu wykorzystałam prażone orzechy laskowe firmy HELIO
Udanych wypieków! 🙂
Źródło kliknij tutaj.
Pyszności!!!🙂
Tak!🤩🤩🤩