Puszyste i pyszne ciasto piernikowe bez miodu. Pachnące cynamonem i kakao. To szybki w przygotowaniu piernik, z kilku łatwo dostępnych składników. To przepis na jedną keksówkę, bez miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i piec. Pyszny piernik z polewą czekoladową udekorujesz siekanymi orzechami, suszonymi owocami lub cukierniczymi dodatkami, np. kolorowymi cukrowymi kuleczkami. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto piernikowe, które każdemu wychodzi.
Wypróbuj także mój pyszny i szybki w przygotowaniu piernik bez jajek.
Ciasto piernikowe
SKŁADNIKI:
- 320 g mąki
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Dodatkowo składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na formę keksową o wymiarach 30 x 11 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Do przygotowania ciasta piernikowego potrzebujesz dużą miskę oraz rózgę kuchenną. Wszystkie składniki sypkie umieść w misce i wymieszaj.
Do suchych składników dodaj składniki mokre, tzn.:
- wbij trzy całe jajka
- dodaj dwie spore łyżki powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
- wlej 250 ml mleka
- wlej 125 ml oleju.
Wszystkie składniki krótko wymieszaj do połączenia.
Ciasto wlewamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Możesz także wysmarować keksówkę masłem (lub olejem) i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto piernikowe piecz w temp. 170 st. C, programem grzanie góra plus dół, przez ok. 40 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu możesz od razu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić na kratce. Piernik polej polewą czekoladową i dowolnie udekoruj.
Aby zrobić polewę wystarczy rozpuścić na małej mocy palnika 50 g masła i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Delikatnie mieszać do rozpuszczenia czekolady.
Smacznego.
Źródło: Domowy smak jedzenia.
Pyszności!!!🙂
Tak!🤩🤩🤩