Ciasto piernikowe

Ciasto piernikowe z cynamonem i powidłami śliwkowymi, delikatne, z polewą i orzechami laskowymi, idealna szybka propozycja świąteczna, obowiązkowa jak dla mnie na stole do kawy! Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto piernikowe pachnące świętami.. Na jedną keksówkę, bez miksera, szybkie w przygotowaniu, łatwe. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do miski, wymieszać i już. Pyszne, puszyste, delikatne z dodatkiem orzechów HELIO, ulubioną polewą czekoladową, no polecam na święta jak nic!

Wypróbuj także moje inne pierniki: piernik z nerkowcami i piernik bez jajek.

SKŁADNIKI:

  • 320 g mąki
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki
  • 250 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • dodatkowo do przygotowania polewy mlecznej:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • do ozdoby: posiekane prażone orzechy laskowe HELIO

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do dużej miski i mieszam rózgą kuchenną.

Keksówkę Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Polewamy całe polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy orzechami.

Do przepisu wykorzystałam prażone orzechy laskowe firmy HELIO

Udanych wypieków! 🙂

Źródło kliknij tutaj.

2 odpowiedzi do “Ciasto piernikowe”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.