Ciasto snickers na herbatnikach

Snickers – od razu się zakochałam! Nic dziwnego, że potem mój cukier ostro podskoczył!, ale czasem po prostu nie można się opanować. Jak się zrobi samemu to przecież trzeba spróbować!:)

Jeśli chcecie zrobić coś szybkiego, prostego, kuszącego, bez pieczenia i słodkiego to zapraszam do wykonania domowego snickersa.

Naprawdę wiele nie trzeba, by je wykonać. Nie musimy też pilnować czasu pieczenia, gotowe ciasto wstawiamy do lodówki i …. czekamy. To trudne, ale czekamy….

Za to świetnie smakuje, czekanie się opłaca, a taka rozpusta raz na jakiś dłuższy czas nie zaszkodzi…naprawdę!, domowe nie tuczy:-) Do tego kawa, dobre towarzystwo i można leniuchować:)

Wspaniałe ciasto przekładane herbatnikami, budyniem z kajmakiem i orzechami. Domowe najlepsze!

Przepis znalazłam na blogu Trzeci Talerz. Od siebie dodałam do niego żurawinę i tarte orzechy włoskie.

 

Składniki na formę do pieczenia: 20×30 cm lub 25×25 cm.

Składniki:

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 220 g masła

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy kajmakowej (może być klasyczna lub o dowolnym smaku, np. kakaowym, orzechowym lub tiramisu)
  • 180 g herbatników (zwykłych, jasnych)
  • 180 g herbatników kakaowych
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych niesolonych (lub orzechów włoskich)
  • suszona żurawina
  • tarte orzechy włoskie

Przygotowanie ciasta:

  • Dwie i pół szklanki mleka oraz masło wkładamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy.
  • W tym czasie do miski wlewamy pozostałe mleko, dodajemy obie mąki, jajko, budyń, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Kiedy mleko z masłem już się zagotuje wlewamy do niego cienkim strumieniem przygotowaną mączną masę i miksujemy w garnku aż składniki dobrze się połączą (garnka nie ściągamy z gazu).
  • Po wymieszaniu mikserem, do czasu zagotowania całej mieszanki, można masę mieszać łyżką. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze minutę. Tak przygotowany budyń odstawiamy na chwilkę, by lekko przestygł.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciepłą masę budyniową dzielimy na 3 równe części, które znajdą się między 4 warstwami herbatników.
  • Na dnie blaszki układamy warstwę kakaowych herbatników, na które wykładamy pierwszą warstwę masy budyniowej. Na niej układamy warstwę jasnych herbatników. Na nie wykładamy drugą warstwę masy budyniowej i przykrywamy ją warstwą herbatników kakaowych.
  • Ostatnią część masy budyniowej wykładamy na ciemne ciastka i przykrywamy ją jasnymi herbatnikami.
  • Orzeszki prażymy na suchej patelni i siekamy na mniejsze kawałki.
  • Puszkę masy kajmakowej umieszczamy na chwilę w ciepłej wodzie, żeby masę łatwo było rozprowadzić. Kajmak wykładamy na herbatniki i leciutko solimy. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i żurawiną. Jeszcze tylko posypcie dodatkowo tartymi orzechami włoskimi. Pycha!

Ciasto wstawiamy do lodówki na noc. Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.