Snickers – od razu się zakochałam! Nic dziwnego, że mój cukier od razu podskoczył, ale nie można się oprzeć. To deser idealny do mocnej, aromatycznej kawy. Wspaniałe ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami, budyniem z kajmakiem i orzechami. Jeśli chcecie zrobić coś szybkiego, prostego, kuszącego, bez pieczenia i bardzo słodkiego to zapraszam po przepis. Naprawdę wiele nie trzeba, by je wykonać. Nie musimy też pilnować czasu pieczenia, gotowe ciasto wstawiamy do lodówki i …. czekamy.
Przepis z bloga Trzeci Talerz – od siebie dodałam do niego żurawinę i tarte orzechy włoskie.
Składniki na formę o wymiarach: 20×30 cm lub 25×25 cm.
SKŁADNIKI:
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 220 g masła
Dodatkowo:
- 1 puszka masy kajmakowej (może być klasyczna lub o dowolnym smaku, np. kakaowym, orzechowym lub tiramisu)
- 180 g herbatników (zwykłych, jasnych)
- 180 g herbatników kakaowych
- 1 szklanka orzeszków ziemnych niesolonych (lub orzechów włoskich)
- suszona żurawina
- tarte orzechy włoskie
PRZYGOTOWANIE:
- Dwie i pół szklanki mleka oraz masło wkładamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy.
- W tym czasie do miski wlewamy pozostałe mleko, dodajemy obie mąki, jajko, budyń, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Kiedy mleko z masłem już się zagotuje wlewamy do niego cienkim strumieniem przygotowaną mączną masę i miksujemy w garnku aż składniki dobrze się połączą (garnka nie ściągamy z gazu).
- Po wymieszaniu mikserem, do czasu zagotowania całej mieszanki, można masę mieszać łyżką. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze minutę. Tak przygotowany budyń odstawiamy na chwilkę, by lekko przestygł.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciepłą masę budyniową dzielimy na 3 równe części, które znajdą się między 4 warstwami herbatników.
- Na dnie blaszki układamy warstwę kakaowych herbatników, na które wykładamy pierwszą warstwę masy budyniowej. Na niej układamy warstwę jasnych herbatników. Na nie wykładamy drugą warstwę masy budyniowej i przykrywamy ją warstwą herbatników kakaowych.
- Ostatnią część masy budyniowej wykładamy na ciemne ciastka i przykrywamy ją jasnymi herbatnikami.
- Orzeszki prażymy na suchej patelni i siekamy na mniejsze kawałki.
- Puszkę masy kajmakowej umieszczamy na chwilę w ciepłej wodzie, żeby masę łatwo było rozprowadzić. Kajmak wykładamy na herbatniki i leciutko solimy. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i żurawiną. Jeszcze tylko posypcie dodatkowo tartymi orzechami włoskimi. Pycha!
Ciasto wstawiamy do lodówki na noc. Rano wyjmujemy, kroimy, podajemy – sama radość 😉 Smacznego 🙂