Ciasto sypane z brzoskwiniami

Maślane, chrupiące z zewnątrz, delikatne w smaku, z wyczuwalnymi kawałkami owoców, tak mogę opisać to ekspresowe i banalne w przygotowaniu ciasto. Pyszne! Nie kończy się na jednym kawałku! Jedno z prostszych ciast, więc jeśli Wam się nie chce, czasu nie macie, za pieczeniem nie przepadacie a cenicie domowe wypieki to sięgnijcie po ten przepis, nie zawiedziecie się! 😉 Głównymi składnikami są mąka, cukier i kasza manna w równych proporcjach, bez jajek, oleju, jogurtu czy mleka. Do tego ulubione posiekane owoce, np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki, nektarynki, truskawki, owoce z puszki jak np. mango, brzoskwinie, ananasy i pyszny deser gotowy!

Ciasto sypane z brzoskwiniami


SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka cukru z wanilią
  • 6 połówek brzoskwiń w syropie + 6 łyżek syropu
  • 150 g mocno schłodzonego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis na ciasto sypane jest na tortownicę o średnicy 20 cm.
Masło mam mocno schłodzone.
Do ciasta dodałam mniej cukru – 1/2 szklanki.
Do przepisu możecie dodać 2 x więcej brzoskwiń.


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, a boki smaruję masłem.

Do miski wsypuję suche składniki, przesiewam mąkę, mieszam. Brzoskwinie kroję w małą kostkę.

Na spód tortownicy wykładam równomiernie 1/3 suchych składników, wykładam 1/2 pokrojonych brzoskwiń i zalewam 3 łyżkami syropu.

Następnie zasypuję połową suchych składników, które mi zostały, układam równomiernie resztę brzoskwiń i polewam ostatnimi 3 łyżkami syropu. Na wierzch posypuję równomiernie ostatnią część suchych składników i starte na dużych oczkach zimne masło.

Tak przygotowane ciasto wkładam na środkową półkę piekarnika i piekę 60 minut. Studzę, posypuje cukrem pudrem.


Zainspirowana tym przepisem. Smacznego 🙂

11 odpowiedzi na “Ciasto sypane z brzoskwiniami”

  1. O rany…to ciasto jest idealnie maślane i słodkie. Robię je po raz trzeci i zawsze wychodzi :))

    1. Aniu, nie piekę na termoobiegu, ale myślę że po 45-50 minutach powinna być już dobra.

      1. Dziękuję za info. Upiekłam i rzeczywiście po 45 minutach było gotowe i wyszło przepyszne!!! Mój facet zjadł 2 ogromne kawałki i stwierdził, że niebo w gębie. Nie miałam tyle masła, więc potarłam jeszcze trochę margaryny. Polecam, mega, proste i szybkie.

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *