Tort dyniowy

Ciasto jakby na wzór Leśnego Mchu – ciasto-torcik dyniowy mech;) Ciasto pachnące dynią, cynamonem, lekko wilgotne, nie za słodkie, przełożone wspaniałym kremem z mascarpone, śmietanki i pomarańczowej galaretki. Pięknie się prezentuje, jest prosty w wykonaniu i nie za słodki. Można jeść, jeść i jeść… daję słowo!

Ciasto-torcik przygotowałam na urodziny Teściowej, było warto sięgnąć po dynię, poczuliśmy jesienny słodki klimat 😉 Tort jest pyszny, więc jeśli macie ochotę na dynię w słodkim wydaniu to zachwalam jesienny wypiek i polecam! 😍

UWAGI:

  1. Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm lub blaszkę 20 x 30 cm – u mnie tortownica o średnicy 22 cm.
  2. Składniki w temp. pokojowej, zaś śmietanka 30% mocno schłodzona – trzymam ją niedługo przed ubijaniem kilkanaście minut w zamrażarce.
  3. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
  4. Górę ciasta możecie pokruszyć (ja tak zrobiłam jak w oryginale) jednak należy pamiętać, że przy krojeniu będzie się sypać, to lekki minus. Możecie ułożyć normalny blat i polać ciasto polewą lub lukrem, np. cytrusowym i udekorować np. tartą świeżą dynią. 
  5. Użyłam dyni Hokkaido, której nie trzeba obierać, więc nieco pracy mi odeszło;) Możecie użyć innej, polecam także dynię Muscat lub piżmową, mają świetny pomarańczowy kolor. Dynię Hokkaido pokroiłam na cztery, wystarczyła jedna z czterech części, łącznie 300 g tartej na dużych oczkach dyni.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g świeżej dyni startej na dużych oczkach
  • 3 duże jajka, u mnie 4 mniejsze
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego, może być biały
  • 100 ml oleju rzepakowego + 100 ml oleju z pestek winogron lub 200 ml jednego z nich lub oleju ryżowego
  • po łyżeczce proszku do pieczenia, sody i cynamonu
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 g serka mascarpone, czyli 1 opakowanie
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka pomarańczowa + 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g opakowania śnieżki w proszku

PRZYGOTOWANIE CIASTA-TORCIKU DYNIOWEGO:

  1. W misce mieszam mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz szczyptą soli. Odłóż na bok.
  2. W większej misce ubij mikserem na najwyższych obrotach 3 duże jajka (u mnie 4 mniejsze) z połową szklanki cukru trzcinowego lub białego. Ubijaj przez kilka minut aż masa zamieni się w jasny puch a cukier się rozpuści., u mnie trwało to ok. 5 minut. Zmniejsz moc miksera. Do masy wlewaj cienką strużką olej roślinny. Po dodaniu oleju odłóż mikser na bok. Resztę składników dodaję i mieszam przy użyciu łyżki.
  3. Dynię umyj, pokrój na cztery – potrzebujesz jednego z czterech kawałków, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ma być jej 300 g.
  4. Do tak powstałej masy jajecznej dodaj delikatnie mieszając startą dynię oraz mąkę z dodatkami, całość wymieszaj do połączenia łyżką.

  1. Formę wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz, boki posmaruj masłem lub margaryną i wyłóż papierem, lepiej się przyklei. Wlej ciasto dyniowe.
  2. Piecz ok. 40 minut do suchego patyczka w temp. 180 C (grzanie góra plus dół, środkowa półka).
  3. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika – wkładam drewnianą długą łyżkę między drzwiczki. Po 10 minutach wyjmij ciasto na blat, ostudź.
  4. MOJA UWAGA: JEŚLI NIE CHCECIE CIASTA PRZEKŁADAĆ KREMEM TO CIASTO JEST JUŻ GOTOWE. TAKIE CIASTO MOŻNA POLAĆ LUKREM, POLEWĄ, UDEKOROWAĆ TARTĄ DYNIĄ CZY BAKALIAMI. 
  5. Jeśli chcecie przygotować ciasto-torcik z kremem to uwolnijcie teraz obręcz tortownicy (lub wyjmijcie ciasto z innej formy), by swobodnie przekroić ciasto na dwie połówki – podobnie jak biszkopt pod tort. Spód ciasta ponownie zapnij w obręczy formy. Górę odłóż na bok – możesz ją od razu pokruszyć jak ja, ale nie jest to konieczność.
  6. Przygotowanie kremu: galaretkę pomarańczową zalej szklanką wrzątku, dobrze wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny, odstaw na bok do ostygnięcia.
  7. Następnie do ostudzonej galaretki wmieszaj serek mascarpone, zrób to trzepaczką kuchenną lub łyżką, tak by dobrze połączyć, bez grudek. Odstaw do lodówki na czas ubijania śmietanki 30%.
  8. W osobnym nieco wyższym i suchym naczyniu ubij na sztywną dobrze schłodzoną śmietankę 30% z dwiema łyżkami cukru i śnieżką w proszku. Jeśli nie chcesz użyć śnieżki, to sięgnij po śmietankę 36% (zamiast śmietanki 30%), która bardzo szybko się ubija. 
  9. JAK UBIĆ? Dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijaj mikserem zaczynając od małych obrotów i stopniowo zwiększając moc miksera aż do maksymalnej. Po ok. minucie ubijania dodaj łyżkę cukru, po kolejnej wsyp drugą łyżkę. Śmietankę ubijaj na najwyższych obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta, ale o lekkiej konsystencji. Na koniec wsyp opakowanie śnieżki, ubijaj przez chwilę.
  10. Ubitą śmietankę wmieszaj delikatnie w przestudzony, lekko już tężejący płyn z mascarpone i galaretki. Gotowy krem wyłóż na spód ciasta dyniowego, zamkniętego w formie, wyrównaj i odstaw do lodówki na godzinę.
  11. Po tym czasie posyp tartą górą ciasta lub nałóż cały górny blat, wstaw do lodówki najlepiej na noc.
  12. Wyjmij ciasto z lodówki, obkrój je przy użyciu cienkiego noża dotykając boków, po czym wypnij obręcz. SMACZNEGO! 😉

Zainspirowana tym przepisem.

 

 

4 odpowiedzi do “Tort dyniowy”

  1. Potwierdzam:))) można jeść i nie myśleć o kaloriach, a na dodatek łakomstwo usprawiedliwić faktem jedzenia warzywa;) Torcik jest przepyszny!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.