Proste ciasto bez miksera ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Puszyste, oblane lukrem i posypane pokruszonymi płatkami migdałowymi HELIO. Wspaniałe, szybkie, na święta i do kawy w sam raz.
Ciasto waniliowe z pokruszonymi herbatnikami, lukrem i płatkami migdałowymi Helio
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 6 pokruszonych herbatników typu petitki (33 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- szklanka maślanki
- opakowanie cukru z wanilią
- łyżeczka pasty z wanilii, aromatu lub zapachu
- lukier: 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody
- pokruszone płatki migdałowe od HELIO
Forma do pieczenia o wymiarach 24 x 30 cm.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski dodaję suche składniki i dodaję mokre, mieszam łyżką do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
Przygotowuję lukier: do cukru pudru w szklance dodaję wodę, energicznie mieszam by nie było grudek. Wsypuję sporą garść pokruszonych płatków migdałowych, mieszam. Smaruję wystudzone ciasto. Podaję.
Cudne i pyszne te ciasta masz Aniu!
🙂