Ciasto waniliowe z rodzynkami

Wykonanie ciasta jest banalne, do tego powstałe ciasto można spokojnie traktować jako ciasto bazę do innych wypieków. Wystarczy dodać kawałki czekolady, kakao, suszone lub świeże owoce i jest! Za każdym razem inne pyszne, domowe ciasto. Lubię takie przepisy 🙂 Dziś pachnące wanilią ciasto z dodatkiem rodzynek posypane cukrem pudrem.

SMACZNEGO! 😉

PARZCIE KAWY I KRÓJCIE PYSZNE I DELIKATNE W SMAKU WANILIOWE CIASTO Z RODZYNKAMI:)

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Forma do pieczenia o wymiarach: 30 x 24 cm.

SKŁADNIKI:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 4 jajka
  • szklanka rodzynek + łyżka mąki do obtoczenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 1 laska wanilii – ziarenka lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Mikserem ubijamy całe jajka z drobnym cukrem. Powoli wlewamy olej cały czas miksując.

Dodajemy powoli resztę składników i mieszamy. Na końcu wrzucamy rodzynki obtoczone w łyżce mąki.

Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka w temp. 180 C – grzanie góra plus dół, środkowa półka piekarnika bez termoobiegu.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.