Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka to włoskie ciasto jabłkowo-orzechowe z dodatkiem suszonej żurawiny i rodzynek. U mnie w wersji beztłuszczowej – bez dodatku masła czy oleju. Błyskawiczne w przygotowaniu, bez miksera, które zrobisz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto z dodatkiem wielu jabłek, orzechów włoskich i bakalii, wyjątkowo wilgotne i pyszne. Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, posmarować polewą lub masą np. kajmakową i udekorować prażonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 średnie jajka
  • 960 g jabłek – 5 sztuk
  • 50 g rodzynek
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ szklanki orzechów włoskich
  • ¾ drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • po szczypcie soli i cynamonu

Porady do przepisu:

Do przepisu możesz wykorzystać także mąkę pszenną uniwersalną.
Jeśli chcesz zamiast mixu rodzynek i suszonej żurawiny dodaj tylko rodzynki lub suszoną żurawinę – 100-110 g.


PRZYGOTOWANIE:

Jabłka myję, obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Układam w misce i zasypuję cukrem wymieszanym z cukrem z wanilią. Odkładam pod przykryciem na 40 minut. Jabłka przez ten czas puszczą sok.

Suszoną żurawinę oraz rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie odcedzam na sitku.

Orzechy włoskie obieram i kroję na małe kawałki.

Teraz szykuję ciasto i tortownicę.

Do miski wsypuję wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia. Nie używam miksera.

Na końcu dodaję jabłka wraz z sokiem, orzechy oraz bakalie. Mieszam łyżką do połączenia się składników.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia – samo dno, zamykam obręcz a boki smaruję masłem.

Wykładam ciasto, wyrównuję i piękę na środkowej półce piekarnika przez około 40 minut lub do tzw. “suchego patyczka”.

Upieczone studzę i posypuję cukrem pudrem.

Jeśli wolisz możesz udekorować je polewą czekoladową lub lukrem, np. cytrynowym.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.