Ciasto z ananasem

Ciasto delikatne w smaku, czekoladowe z dodatkiem ananasa, niezbyt słodkie, takie jak lubimy. Szybko znika ze stołu, a ja wiem że dobrze smakuje. Jest wspaniałe, szybkie w wykonaniu i już – jest smacznie dziś u nas – wyjątkowo! 😉

Bez miksera, bez jajek, ciasto na jedną keksówkę. Do tego proste i smaczne – pycha ciasto nie tylko do kawy! 😉

Zapraszam dziś na ciasto bez jajek z dodatkiem kakao i ananasów.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżeczki mąki
  • 3 łyżeczki kakao
  • 250 g powideł śliwkowych, zamiennie dżem z ananasów lub brzoskwiń
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu lub mniej jeśli wolicie
  • 3 łyżki drobnego cukru białego lub cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie suche składniki (oprócz dodatkowych 2 łyżeczek mąki) przesypuję przez sito do miski i mieszam łyżką lub trzepaczką. Mokre składniki miksuję w oddzielnej misce. Mieszam mokre i suche składniki, dodaję cynamon.
  2. Następnie rozdzielam ciasto na dwa, do jednej miski dodaję 3 łyżeczki kakao, do drugiej 2 łyżeczki mąki.
  3. Wylewam ciasto na przemian do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ananasy kroję w drobną kosteczkę, dodaję do ciasta, układam na cieście, lekko doklepując.
  4. Ciasto lekko czekoladowe z ananasem bez jajek piekę przez 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.