Ciasto z białą czekoladą

Kolejna odsłona szybkich i prostych ciast bez miksera z serii „…gdy za ścianą dziecko śpi” 😉 Lubię je przygotowywać, bo przepis jest na jedną keksówkę, więc szybko znika, nic nie zostaje, jutro można piec inne:)

Delikatne, o pięknym zapachu białej czekolady i aromatu waniliowego, na maślance, posypane cukrem pudrem. Wspaniały początek dnia i dodatek do kawy! Smacznego:)

Ciasto z białą czekoladą

Zasmakuj Kuchni

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g posiekanej drobno białej czekolady
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam posiekaną białą czekoladę.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Czas pieczenia może się różnić w zależności od  mocy i rodzaju piekarnika.

Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Wyjmuję i kroję, podaję do kawy 😉

Życzę smacznego!

5 odpowiedzi na “Ciasto z białą czekoladą”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *