CIASTO Z CZARNYM KAKAO PRZEŁOŻONE MARMOLADĄ

Dziś czarne ciasto przełożone marmoladą, proste, bez miksera, dla zapracowanych w sam raz:) Do ciasta możecie dodać posiekane bakalie i dodatkowo skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, będzie pysznie! Polecam szybkie ciasto z dodatkiem czarnego kakao i słodkiej marmolady, idealne do popołudniowej kawy, rozmów wszelakich i miłych spotkań 😉

Ciasto z czarnym kakao przełożone marmoladą


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka domowego cukru z wanilią
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka kakao + czubata łyżka czarnego kakao
  • szczypta soli

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą.

Keksówkę smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciemne kakaowe ciasto, wyrównuję, potem jasne, delikatnie wyrównując po całości.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 50 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nóż wychodzi suchy wyjmuję je z piekarnika.

Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Kroję wzdłuż na pół i smaruję równomiernie marmoladą. Składam ciasto.

Polewam czarną polewą czekoladową lub posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.