Ciasto z czarnym sezamem na maślance

Kolejne smaczne ciasto 🙂 Bez miksera, szybkie i proste ciasto z czarnym sezamem na maślance. Pyszne! Delikatne, puszyste, posypane cukrem pudrem, w sam raz na leniwe popołudnie. Polecam do kawy, dobrego towarzystwa i muzyki. Smacznego 😉

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki czarnego sezamu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm lub formę o wymiarach 20 x 22 cm, u mnie forma 20 x 22 cm.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam czarny sezam.

Keksówkę lub blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 55-60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Posypuję cukrem pudrem. Wyjmuję i kroję, podaję do kawy 😉

2 odpowiedzi do “Ciasto z czarnym sezamem na maślance”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.