Ciasto z czarnymi porzeczkami

Gości część kolejna, więc jest domowy deser 😉 Ciasto, które pięknie wygląda, świetnie smakuje, zawsze się udaje. Użyłam do jego przygotowania mąki pszennej i mąki kukurydzianej w proporcji 1:1, możecie upiec je także na samej mące pszennej. Mąka kukurydziana jednak dodaje pięknego, ciepłego koloru ciastu, które w połączeniu z ciemnymi owocami wygląda mega zachęcająco! Jeśli macie czas możecie oprószyć je przed pieczeniem kruszonką, np. z dodatkiem cukru z wanilią, nada chrupkości, dodatkowej słodyczy oraz smaku. Ja skorzystałam dziś z cukru pudru, posypane na koniec ciasto świetnie smakuje. Będzie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 400 g serka homogenizowanego, czyli 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego – 2 x 200 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru z wanilią lub kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego
  • 1,5 szklanki mrożonych czarnych porzeczek
  • tortownica 24 cm lub forma 24 x 30 cm

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Używam tortownicy o średnicy 24 cm. Można upiec je także w formie 24 x 30 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski dodaję suche składniki, mieszam, dodaję mokre składniki, mieszam rózgą do połączenia składników.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, układam i wysypuję czarne porzeczki, lekko je wtykam w ciasto.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45 minut, do suchego patyczka. Gotowe posypuję cukrem pudrem.

2 odpowiedzi do “Ciasto z czarnymi porzeczkami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.