Bez miksera, szybkie i proste ciasto na maślance z dodatkiem dekoracji mlecznej (oraz polewą w jednym, używamy w zależności od potrzeb) od HELIO. Delikatne, puszyste, mleczne, posypane cukrem pudrem, na jedną keksówkę. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy.
Smacznego 😉
Ciasto z dekoracją mleczną od HELIO poleca się do kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao;-)
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g opakowanie polewy i dekoracji mlecznej HELIO
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- łyżeczka aromatu śmietankowego
Uwagi do przepisu:
- Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
- Składniki mam w temp. pokojowej.
- Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam dekorację mleczną HELIO.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 55-60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Posypuję cukrem pudrem. Wyjmuję i kroję, podaję do kawy 😉
Do przepisu użyłam polewy i dekoracji mlecznej HELIO
Zasmakuj Kuchni
Ciasto rewelacja w tym wydaniu! Zawsze wychodzi a robię po raz czwarty..:)
Super 👍 bardzo mi miło 🙂