Ciasto z dekoracją mleczną HELIO

Bez miksera, szybkie i proste ciasto na maślance z dodatkiem dekoracji mlecznej (oraz polewą w jednym, używamy w zależności od potrzeb) od HELIO. Delikatne, puszyste, mleczne, posypane cukrem pudrem, na jedną keksówkę. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy.

Smacznego 😉

Ciasto z dekoracją mleczną od HELIO poleca się do kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao;-)


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g opakowanie polewy i dekoracji mlecznej HELIO
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • łyżeczka aromatu śmietankowego

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam dekorację mleczną HELIO.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 55-60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Posypuję cukrem pudrem. Wyjmuję i kroję, podaję do kawy 😉

Do przepisu użyłam polewy i dekoracji mlecznej HELIO

Zasmakuj Kuchni

2 odpowiedzi na “Ciasto z dekoracją mleczną HELIO”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *