Ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami, puszyste, lekkie, bez miksera, na małą blaszkę, w zasadzie na raz kiedy mamy gości lub apetyt na coś dobrego, słodkiego 😉 Ciasto na maślance, do którego możecie wrzucić wszelakie owoce mrożone lub świeże, posiekane. Polecam sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, przesianej
  • 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka octu winnego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 łyżki mleka
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • jeżyny, u mnie mrożone 20 sztuk
  • forma o wymiarach: 20 x 25 cm

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce łącze rózgą kuchenną suche składniki, dodaję mokre, mieszam do połączenia.

Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch wtykam jeżyny (nie rozmrażam ich).

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C.

Piekę ciasto na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół bez termoobiegu i przez ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.

Gotowe wyjmuję i posypuję cukrem pudrem lub polewam polewą z czekolady i masła. Smacznego 🙂

3 odpowiedzi do “Ciasto z jeżynami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.