Ciasto z kakao

Ciasto z kakao, dwukolorowe, na jedną keksówke, bez miksera, szybkie i proste 😉 Tak mogę je opisać, by Was zachęcić do wypróbowania przepisu. Można go dowolnie modyfikować dodając rozmaite aromaty, bakalie, wiórki kokosowe, kakao lub nie. Z polewą, cukrem pudrem lub lukrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto z kakao.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • lekko czubata łyżeczka kakao
  • 2 jajka

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki (oprócz kakao), dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Ciasto dzielę na dwie części, do jednej dodaję kakao i mieszam do połączenia.

Keksówkę smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciemne kakaowe ciasto, wyrównuję, potem jasne, delikatnie wyrównując po całości.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 50 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nóż wychodzi suchy wyjmuję je z piekarnika.

Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Polewam polewą czekoladową lub posypuję cukrem pudrem.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Ciasto z kakao”

    1. Przyczyną zakalca mogą być także: zbyt długie mieszanie składników, za krótki czas pieczenia, zbyt wysoka lub niska temp. w komorze piekarnika i wiele innych..
      Nie wiem co zawiodło, nie widziałam jak przygotowujesz ciasto..

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *