Bez pieczenia, kolejne ekspresowe ciasto z serii niespodziewani goście albo nagły apetyt na coś słodkiego 😉 Szybkie w przygotowaniu, idealne do kawy! Kasza manna z biszkoptami, owocami i galaretką, cudne!
Owoce i galaretki można zmieniać wg upodobań i sezonowości owoców. Mrożone też będą ok, jeśli je wcześniej rozmrozimy na sicie. Sok z wodą można wtedy wykorzystać do zrobienia galaretki. Polecam pyszny i prosty deser z kaszy manny na biszkoptach z bananami i galaretką.
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 700 ml mleka, u mnie 2,0%
- 140 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- ok. 200-250 g biszkoptów
- 1 duży banan
- 1 galaretka truskawkowa
- forma 20 x 20 cm, tortownica 20 cm, u mnie forma 21 x 21 cm.

PRZYGOTOWANIE:
- Mleko gotuję z masłem i cukrem, do gorącego wsypuję kaszę energicznie mieszając aż kasza zgęstnieje.
- Dno foremki wykładam papierem do pieczenia (opcja), następnie układam połową biszkoptów, przykrywam połową masy z kaszy manny, wygładzam i przykrywam resztą biszkoptów i pozostałą częścią masy.
- Układam pokrojone w talarki banany i wkładam do lodówki.
- Galaretkę przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu.
- Po 15-20 minutach zalewam ciasto galaretką.
- Wstawiam do lodówki na jakieś 3 godziny lub całą noc. Podaję z kawą w dobrym towarzystwie! 😉
SMACZNEGO ! 🙂
Inspiracja: tutaj.
Pycha!!!;)
Zrobione:)
Super! Smacznego zatem 😍