Ciasto z makiem

Ciasto z masą makową i lukrem cytrynowym to ciasto, które składem i wyglądem przypomina makowiec ucierany. Wykonasz je w kilka chwil, bez użycia miksera. To przepis na wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto, a bardzo efektowne. Zapraszam po sprawdzony przepis na ciasto z makiem i cytrynowym lukrem.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 większe jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 350 g masy makowej

SKŁADNIKI NA LUKIER CYTRYNOWY:

  • 120 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 22 cm lub tortownicę 20 – 22 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypuję suche składniki, dodaję mokre i mieszam rózgą kuchenną do połączenia.

Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Dzięki posmarowaniu formy tłuszczem papier łatwiej się trzyma blaszki.

Wylewam ciasto i wyrównuję.

Na wierch rozsmarowuję delikatnie masę makową. Możesz jej dać 350 g, tak jak ja lub 50 g więcej, czyli 400 g gotowej masy makowej z bakaliami.

Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Formę wstawiam na środkową półkę piekarnika.

Ciasto z makiem piekę 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy wychodzi suchy. Może się zdarzyć, że Twoje ciasto upiecze się po 40 minutach lub będzie potrzebowało 5 minut więcej. Wszystko zależy od rzeczywistej temperatury panującej w komorze piekarnika.

Pod koniec pieczenia przygotowuję lukier. Do miseczki lub większego kubka wsypuję 120 g cukru pudru – około 10 łyżek i wlewam 3 łyżki soku z cytryny. Mieszam energicznie. Polewam wystudzone ciasto. Możesz zamiast soku z cytryny dać 3 łyżki wody, uzyskasz klasyczny lukier.

Ciasto z makiem z lukrem cytrynowym smakuje obłędnie. Prostota i szybkość wykonania to jego duże zalety.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.