CIASTO Z MAKIEM

Dziś u mnie jedno z najprostszych i najszybszych ciast na jedną keksówkę. Aromatyczne ciasto z makiem, najlepsze do kawy, do popołudnia, na deser. Ciasto oprószam cukrem pudrem, można jednak podać go z polewą czekoladową czy lukrem, udekorować bakaliami. Do ciasta chętnie dodaję zapachy, najczęściej pada na pomarańczowy lub cytrynowy, czasem migdałowy, świetnie komponują się z takimi pulchnymi ciastami.

Ciasto z makiem pachnie aromatem pomarańczowym (można dodać skórkę otartą z cytrusów, ja dziś z tego zrezygnowałam), dodatkowo cynamonem, smakuje obłędnie i jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Dziś u mnie ciasto z makiem, zapraszam 😉

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • połowa aromatu pomarańczowego lub kilka kropel
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • 4 łyżki maku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce mieszamy suche składniki, w oddzielnej misce mokre. Ubijamy wszystko kuchenną trzepaczką. Miksera nie trzeba włączać 😉
  2. Mieszamy mokre i suche składniki, mieszamy.Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 175 C grzaniem góra plus dół – bez termoobiegu. Piec ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  3. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce.
  4. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

2 odpowiedzi do “CIASTO Z MAKIEM”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.