Ciasto z malinami

Dziś u mnie propozycja na szybkie i bardzo łatwe ciasto z malinami. W oryginale z truskawkami na kefirze, u mnie maliny i ser twarogowy, nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę, ale jest pysznie! 🙂 Polecam ciasto nie tylko na weekend 🙂

 

Jest PYSZNIE – parzcie kawy, zapraszajcie znajomych i częstujcie się smacznym ciastem na weekend 😉

 

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki oleju, u mnie rzepakowy
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki, u mnie sera twarogowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 truskawek, u mnie mrożone maliny, mogą być inne świeże owoce jak brzoskwinie, porzeczki, czereśnie, agrest, itp.;)
  • dodatkowo u mnie:  łyżka bułki tartej i łyżeczka aromatu waniliowego
  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Piekę w foremce 20 x 20, przez godzinę lub do suchego patyczka. W oryginalnym przepisie blaszka o wym.: 21 x 21 cm, pieczenie ok. 50 min.

Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 C, truskawki kroimy na niezbyt duże kawałki. U mnie mrożone maliny, bez uprzedniego rozmrażania.

Jajka z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaję resztę składników, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Będzie ono nieco gęste.

Blachę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto wyrównując na wierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto nie wsiąkną aż tak rozmrażające się maliny. Ten patent jest też fajny w tartach gdy mamy ciasto kruche i np. jagody czy wiśnie, które puszczają sok.

Układam maliny lekko je wtykając w ciasto i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez ok. godzinę lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić w zależności od blaszki, piekarnika, mocy grzania.

 

Poczęstuj się, SMACZNEGO 😉

 

Przepis znalazłam u Justyny

 

 

 

2 odpowiedzi na “Ciasto z malinami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *