Dziś u mnie propozycja na szybkie i bardzo łatwe ciasto z malinami. W oryginale z truskawkami na kefirze, u mnie maliny i ser twarogowy, nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę, ale jest pysznie! 🙂 Polecam ciasto nie tylko na weekend 🙂
Jest PYSZNIE – parzcie kawy, zapraszajcie znajomych i częstujcie się smacznym ciastem na weekend 😉
Składniki:
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki oleju, u mnie rzepakowy
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka kefiru lub maślanki, u mnie sera twarogowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 truskawek, u mnie mrożone maliny, mogą być inne świeże owoce jak brzoskwinie, porzeczki, czereśnie, agrest, itp.;)
- dodatkowo u mnie: łyżka bułki tartej i łyżeczka aromatu waniliowego
- opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Piekę w foremce 20 x 20, przez godzinę lub do suchego patyczka. W oryginalnym przepisie blaszka o wym.: 21 x 21 cm, pieczenie ok. 50 min.
Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 C, truskawki kroimy na niezbyt duże kawałki. U mnie mrożone maliny, bez uprzedniego rozmrażania.
Jajka z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaję resztę składników, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Będzie ono nieco gęste.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto wyrównując na wierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto nie wsiąkną aż tak rozmrażające się maliny. Ten patent jest też fajny w tartach gdy mamy ciasto kruche i np. jagody czy wiśnie, które puszczają sok.
Układam maliny lekko je wtykając w ciasto i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez ok. godzinę lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić w zależności od blaszki, piekarnika, mocy grzania.
Poczęstuj się, SMACZNEGO 😉
Przepis znalazłam u Justyny
Cudeńko 😍
Maliny to zdecydowanie moja słabość 😍
Zapraszam 😗