Prosty przepis na ciasto bez miksera, pachnące orzechami, które przygotujesz w chwilę. Niezwykle aromatyczne, delikatne. To szybie ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. Przepis jest na jedną większą keksówkę (u mnie o wyższych wymiarach 30 x 11 cm – w zależności od wielkości użytej formy – mniejszej/większej czas pieczenia może się różnić). Upieczone ciasto z masłem orzechowym można polać lukrem i udekorować bakaliami, np. dodatkowo tartymi orzechami; świetnie sprawdzi się także cukier puder lub polewa czekoladowa.
Ciasto z masłem orzechowym
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru – u mnie trzcinowy
- 4 łyżki dobrego masła orzechowego, najlepiej o składzie: orzeszki ziemne 100%
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości użytej formy, mocy i rodzaju piekarnika.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.
Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto.
Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok . 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Zasmakuj Kuchni
Pyszne!
Faktycznie szybkie i proste ciasto. Lubię takie przepisy.
Muszę wypróbować! 😊
Podoba mi sie ten przepis! 🙂
Jest bardzo prosty a ciasto smaczne, więc polecam i życzę smacznego 🙂
Skorzystam z przepisu na pewno!😊
Pozdrawiam
Wioletta
Pięknie i apetycznie wygląda!: )
Pyszne i szybkie ciasto Polecam ja zamiast orzechow dalam migdaly bomba
Dziękuję 😊 Koniecznie muszę spróbować z migdałami! 😉
Dla mnie troche słabo bo po 50 minutach w piecu patyk na środku nadal był mokry tj ciasto było „żywe” i nie wiem gdzie popełniłam błąd. Temperatura ok, składniki tez, hmmm…?
Aga – udało się czy nie? Bo długość pieczenia może się czasem różnić:
„piec ok. 40 min. lub do suchego patyczka” – piekarniki różnie grzeją. Stąd słynny patyczek, by nie wyjąć surowego ciasta.
Np. w piecyku na gaz mojej mamy ciasto piekło się nawet 65 minut. W mojej elektrycznej po 40 min. było gotowe.
Moc mocy nie równa – no czasem tak jest :-): inna forma: mniejsza, wyższa = dłuższy czas; większa, płaska = krócej, różne są piekarniki, nie musiałaś popełnić żadnego błędu.
U mnie wystarczyło 50 minut. Ciasto wyszło przepyszne. Dodałam od siebie łyżkę miodu i kilka kropel olejku śmietankowego. Na górę dałam polewę czekoladową i ułożyłam orzechy włoskie. Obłęd!
Bardzo się cieszę:) dzięki za dodatkową inspirację:-)
U mnie było tak samo. Po prostu trzymałam dłużej w piekarniku, w sumie ok. 70 minut. Miałam wrażenie, że zrobiło się przez to suche… Dopiero następnego dnia było lepsze.
Moje wybuchło przed chwila po 45 minutach Rozerwało się i zaczelo wypływać ze środka, tez nie wiem w czym błąd…
Nigdy mi się to nie zdarzyło.. może za mała forma?
Dzis robie w wiekszej, mam nadzieje ze nie wybuchnie 🙂 tamto było pyszne tzn tyle co się z niego uratowało 🤣
Dobry pomysł 👍 powodzenia 🙂
Może być wina piekarnika
Dzień dobry mam pytanie ten olej to składnik ciasta czy tylko do po smarowania blachy?
Dzień dobry mam pytanie ten olej to składnik ciasta czy tylko do po smarowania blachy?
Witam Aniu:) olej to składnik ciasta.
Czy można dodać zamiast masła nutelle?
Nie próbowałam.., ale myślę że tak. Tylko wtedy zmniejszyłabym ilość dodanego cukru, np. do 1/2 lub 1/3 szklanki.
Powodzenia!🙂👍
Co może być przyczyna pęknięcia po całości ?
Przyczyn może być wiele.. za mała forma, za wysoka temp. pieczenia, zbyt długie mieszanie ciasta (czyli napowietrzenie), co może powodować zbyt duże „napuszenie” ciasta podczas pieczenia = spore wyrastanie = pękanie, a nawet zakalec.
Niektóre wypieki przed włożeniem do piekarnika celowo się nacina, by uniknąć np. zakalca.., osiągnąć efekt chrupiącego, popękanego wierzchu.
Mam nadzieję, że smakowało! 🙂
To znaczy że ciasto się udało i jest pyszne😃👍
Ja robię to ciasto już drugi rok i daje na wierzch dżem z czarnej porzeczki – kładę małą łyżeczką. Do tego jeszcze orzechy włoskie i jest już placek na bogato !Polecam
Super Gosiu 🙂👍 musi być pyszne!
Pieklam wielokrotnie. Zawsze się udaje. I wszystkim smakuje. Bardzo dobry przepis.
Bardzo mi miło 🙂
Dzisiaj znalazłam przepis i biorę się za pieczenie 🙂