Ciasto z masłem orzechowym

Takie aromatyczne pachnące orzechami ciasto można przygotować w chwilę. Jeśli nie macie wiele czasu to zapraszam do pieczenia, bez miksera, na szybko, mało składników.

Szybie ciasto do kawy, do popołudniowej herbaty, bardzo smaczne i delikatne.

Ciasto jest na jedną keksówkę. Możecie je polać lukrem, udekorować bakaliami, świetnie sprawdzi się także sam cukier puder lub polewa czekoladowa. U mnie dziś cukier puder. Jakoś tak bardziej pasuje mi do wyczuwalnego masła orzechowego. Jest pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru – u mnie trzcinowy
  • 4 łyżki masła orzechowego, u mnie Sante, skład: orzeszki ziemne 100%
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.

Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto.

Piekę ciasto w keksówce w temp. 180 C przez ok . 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

18 odpowiedzi do “Ciasto z masłem orzechowym”

  1. Dla mnie troche słabo bo po 50 minutach w piecu patyk na środku nadal był mokry tj ciasto było „żywe” i nie wiem gdzie popełniłam błąd. Temperatura ok, składniki tez, hmmm…?

    1. Aga – udało się czy nie? Bo długość pieczenia może się czasem różnić:
      “piec ok. 40 min. lub do suchego patyczka” – piekarniki różnie grzeją. Stąd słynny patyczek, by nie wyjąć surowego ciasta.
      Np. w piecyku na gaz mojej mamy ciasto piekło się nawet 65 minut. W mojej elektrycznej po 40 min. było gotowe.
      Moc mocy nie równa – no czasem tak jest :-): inna forma: mniejsza, wyższa = dłuższy czas; większa, płaska = krócej, różne są piekarniki, nie musiałaś popełnić żadnego błędu.

      1. U mnie wystarczyło 50 minut. Ciasto wyszło przepyszne. Dodałam od siebie łyżkę miodu i kilka kropel olejku śmietankowego. Na górę dałam polewę czekoladową i ułożyłam orzechy włoskie. Obłęd!

    2. U mnie było tak samo. Po prostu trzymałam dłużej w piekarniku, w sumie ok. 70 minut. Miałam wrażenie, że zrobiło się przez to suche… Dopiero następnego dnia było lepsze.

    1. Nie próbowałam.., ale myślę że tak. Tylko wtedy zmniejszyłabym ilość dodanego cukru, np. do 1/2 lub 1/3 szklanki.
      Powodzenia!🙂👍

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.