Ciasto z masłem orzechowym

Takie aromatyczne pachnące orzechami ciasto można przygotować w chwilę. Jeśli nie macie wiele czasu to zapraszam do pieczenia, bez miksera, na szybko, mało składników.

Szybie ciasto do kawy, do popołudniowej herbaty, bardzo smaczne i delikatne.

Ciasto jest na jedną keksówkę. Możecie je polać lukrem, udekorować bakaliami, świetnie sprawdzi się także sam cukier puder lub polewa czekoladowa. U mnie dziś cukier puder. Jakoś tak bardziej pasuje mi do wyczuwalnego masła orzechowego. Jest pysznie!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru – u mnie trzcinowy
  • 4 łyżki masła orzechowego, u mnie Sante, skład: orzeszki ziemne 100%
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.

Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto.

Piekę ciasto w keksówce w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

6 odpowiedzi do “Ciasto z masłem orzechowym”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.