Ciasto z masłem orzechowym

Prosty przepis na ciasto bez miksera, pachnące orzechami, które przygotujesz w chwilę. Niezwykle aromatyczne, delikatne. To szybie ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. Przepis jest na jedną większą keksówkę (u mnie o wyższych wymiarach 30 x 11 cm – w zależności od wielkości użytej formy – mniejszej/większej czas pieczenia może się różnić). Upieczone ciasto z masłem orzechowym można polać lukrem i udekorować bakaliami, np. dodatkowo tartymi orzechami; świetnie sprawdzi się także cukier puder lub polewa czekoladowa.

Ciasto z masłem orzechowym


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru – u mnie trzcinowy
  • 4 łyżki dobrego masła orzechowego, najlepiej o składzie: orzeszki ziemne 100%
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości użytej formy, mocy i rodzaju piekarnika.


PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.

Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto.

Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok . 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Zasmakuj Kuchni

24 odpowiedzi do “Ciasto z masłem orzechowym”

  1. Dla mnie troche słabo bo po 50 minutach w piecu patyk na środku nadal był mokry tj ciasto było „żywe” i nie wiem gdzie popełniłam błąd. Temperatura ok, składniki tez, hmmm…?

    1. Aga – udało się czy nie? Bo długość pieczenia może się czasem różnić:
      “piec ok. 40 min. lub do suchego patyczka” – piekarniki różnie grzeją. Stąd słynny patyczek, by nie wyjąć surowego ciasta.
      Np. w piecyku na gaz mojej mamy ciasto piekło się nawet 65 minut. W mojej elektrycznej po 40 min. było gotowe.
      Moc mocy nie równa – no czasem tak jest :-): inna forma: mniejsza, wyższa = dłuższy czas; większa, płaska = krócej, różne są piekarniki, nie musiałaś popełnić żadnego błędu.

      1. U mnie wystarczyło 50 minut. Ciasto wyszło przepyszne. Dodałam od siebie łyżkę miodu i kilka kropel olejku śmietankowego. Na górę dałam polewę czekoladową i ułożyłam orzechy włoskie. Obłęd!

    2. U mnie było tak samo. Po prostu trzymałam dłużej w piekarniku, w sumie ok. 70 minut. Miałam wrażenie, że zrobiło się przez to suche… Dopiero następnego dnia było lepsze.

    3. Moje wybuchło przed chwila po 45 minutach Rozerwało się i zaczelo wypływać ze środka, tez nie wiem w czym błąd…

        1. Dzis robie w wiekszej, mam nadzieje ze nie wybuchnie 🙂 tamto było pyszne tzn tyle co się z niego uratowało 🤣

    1. Nie próbowałam.., ale myślę że tak. Tylko wtedy zmniejszyłabym ilość dodanego cukru, np. do 1/2 lub 1/3 szklanki.
      Powodzenia!🙂👍

    1. Przyczyn może być wiele.. za mała forma, za wysoka temp. pieczenia, zbyt długie mieszanie ciasta (czyli napowietrzenie), co może powodować zbyt duże “napuszenie” ciasta podczas pieczenia = spore wyrastanie = pękanie, a nawet zakalec.

      Niektóre wypieki przed włożeniem do piekarnika celowo się nacina, by uniknąć np. zakalca.., osiągnąć efekt chrupiącego, popękanego wierzchu.

      Mam nadzieję, że smakowało! 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.