CIASTO Z MORELAMI

Bardzo proste ciasto z morelami, które wykonasz w kilka chwil. Ciasto może posłużyć jako baza, by dodawać do niego wszelakie owoce, także mrożone lub te z puszki. Bez miksera, bez mleka, maślanki czy masła. Szybkie i bardzo smaczne. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce i wymieszać rózgą kuchenną. Polecam wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasto z morelami smakować będzie także z kruszonką. To puszyste ciasto z morelami idealne jest do popołudniowej kawy, kubka kakao lub aromatycznej herbaty.

Ciasto z morelami


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 30 g cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 1 lekko czubata łyżeczka kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 większe jajka
  • ½ szklanki oleju + 2 łyżki
  • 750 g moreli
  • do posypania cukier puder

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 22 cm. Można je upiec w tortownicy o średnicy 24-26 cm lub nieco większej formie, wtedy czas pieczenia może się różnić. Przed przewidywanym końcem pieczenia, np. 10 minut wcześniej warto sprawdzić patyczkiem ciasto, gdy jest gotowe – powinien wyjść suchy. W większej formie ciasto upiecze się szybciej, będzie niższe.


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.

Do miski wsypuję suche składniki (oprócz kakao), dodaję mokre i mieszam energicznie, lecz krótko tylko do połączenia. Robię to rózgą kuchenną. Na koniec wsypuję kakao, lekko mieszam.

Morele myję i kroję w kostkę.

Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję.

Układam równomiernie morele, lekko wtykając je w ciasto.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45-50 minut do suchego patyczka. Po 40 minutach pieczenia można sprawdzić czy patyczek wychodzi całkowicie suchy.

Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie.

Wystudzone wyjmuję z formy, oprószam cukrem pudrem i kroję na kawałki.

Smacznego 😉

8 odpowiedzi na “CIASTO Z MORELAMI”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *