Ciasto z morelami

Puszyste ciasto z morelami, bez miksera, łatwe i szybkie, które przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Ciasto to to jedno z tych, do których wrzucisz dowolne owoce, nawet mrożone lub te z puszki. Upieczone ciasto smakuje polane lukrem, polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem. Zapraszam po sprawdzony przepis na pyszne i proste ciasto z owocami.

Ciasto z morelami


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 20 g cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki kakao
  • 160 ml oleju
  • szczypta soli
  • 7 moreli

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na formę o wymiarach: 20 x 25 cm; 24 x 24 cm; tortownicę o średnicy 23 cm.


PRZYGOTOWANIE:

W misce połącz wszystkie sypkie składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 szklanki cukru
  • 20 g cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

Dodaj mokre składniki: 5 jajek, 160 ml oleju, np. rzepakowego. Wymieszaj wszystkie składniki rózgą kuchenną, krótko, tylko do połączenia składników.

Formę wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia. Pokrojone na nieduże kawałki morele wyłóż równomiernie na dno formy.

Owoce zalej ciastem, wyrównaj.

Do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół (bez termoobiegu) wstaw ciasto na środkową półkę piekarnika.

Ciasto piecz przez 35-45 minut lub do tzw. “suchego patyczka”. Po 35 minutach możesz sprawdzić ciasto patyczkiem, jeśli wyjdzie suchy, wyłącz piekarnik.

Upieczone ciasto możesz od razu wyjąć z piekarnika.

Smacznego.

3 odpowiedzi do “Ciasto z morelami”

  1. Na pewno spróbuję zrobić w ten piątek jak będę miała wolne. Wydaje się być proste do zrobienia. Smakować na pewno będzie bo to nie pierwszy raz, kiedy będę robiła coś z twoich przepisów 😉
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.