Ciasto z morelami

Kolejne ekspresowe ciasto, bez miksera, pięknie wyrośnięte z owocami. Dopełnieniem jest posypka z cukru pudru, która niczym delikatny śnieg przykrywa morele nadając pięknego kontrastu. To idealny przepis baza, który zawsze się uda! Dodaję do niego wszelakie owoce, bakalie, aromaty, czy kakao. Zamieniam składniki tworząc za każdym razem inne, smaczne, domowe i puszyste ciasto. Do tego ciche w przygotowaniu, bez miksera, wystarczy rózga kuchenna. To przepis, który nigdy się nie znudzi 😉 zawsze udaje i smakuje wszystkim, polecam do kawy!

Ciasto z morelami

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 400 g serka homogenizowanego, czyli 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego – 2 x 200 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 5 moreli posiekanych na kawałki
  • tortownica 24 cm lub forma 24 x 30 cm

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Używam tortownicy o średnicy 24 cm. Można upiec je także w formie 24 x 30 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski dodaję suche składniki, mieszam, dodaję mokre składniki, mieszam rózgą do połączenia składników.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, układam i wtykam posiekane morele.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45 minut, do suchego patyczka. Gotowe posypuję cukrem pudrem.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.