CIASTO Z OWOCAMI

Dziś kolejna propozycja na proste ciasto, bez miksera, z dodatkiem owoców. To ciasto, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Wykonasz je w kilka chwil. Do ciasta można dodać świeże owoce, mrożone lub te z puszki. Ciasto świetnie smakuje posypane cukrem pudrem, jednak przygotujesz je także z pyszną kruszonką. To szybkie i proste ciasto idealne do popołudniowej kawy.

Ciasto z owocami


SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 średnie jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 170 g gęstego jogurtu naturalnego (mały kubek)
  • 5 łyżek mleka
  • 500 g świeżych owoców, u mnie mix: śliwki, jabłka, borówki

Uwagi do przepisu:

  • Przepis na formę o wymiarach: 20 x 25 cm.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Wybieram grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia.

Papier do pieczenia gniotę i moczę w zimnej wodzie. Rozkładam. Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam, na wierzch układam owoce, lekko wtykam je w ciasto.

Ciasto z owocami piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gotowe ciasto wyjmuję, studzę i posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😉

6 odpowiedzi na “CIASTO Z OWOCAMI”

  1. Pyszne. Upiekłam już dwa razy odkąd przepis się pojawił na blogu. Bardzo prosty przepis. Udaje się za każdym razem. Z różnymi owocami.
    Pozdrawiam

Skomentuj Dziękuję za przepis :) ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *