Ciasto z powidłami

Dziś po raz kolejny wstałam i postanowiłam coś upiec. Jak to bywa, jak się na coś nastawię to nie ma nikogo kto by mnie powstrzymał, a już szczególnie jeśli chodzi o jakiś pomysł kulinarny 😉 po prostu wstaję, myślę, sprawdzam składniki, włączam piekarnik i działam! Wyjątkowo łatwe w przygotowaniu ciasto. Jedne z tych, których składniki umieszczamy w misce, łączymy, mieszamy i wypełniamy formę. Tak powstało i to ciasto, na jedną keksówkę, pachnące wanilią z powidłami. Wspaniałe!

Dziś ciasto, łatwe, szybkie i proste z aromatem waniliowym i powidłami. Dla nas idealne w smaku, takie które znika niesamowicie szybko ze stołu, nie tylko do kawy.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • ¾ szklanki cukru, może być też trzcinowy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • słoik powideł
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam ze sobą wszystkie składniki, mikserem, łyżką lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję trochę mleka, jak za rzadkie nieco mąki.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, można wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Układam ciasto, wyrównuję, piekę w temp. 180 C przez 50-60 minut, przed wyjęciem sprawdzam czy patyczek jest suchy. Piekę bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Proste i smaczne ciasto gotowe!

Smacznego 🙂

2 odpowiedzi do “Ciasto z powidłami”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.