Ciasto z rodzynkami i orzechami

Lekko wilgotne ciasto z dżemem wiśniowym, rodzynkami i tartymi orzechami. Jeszcze gorące kroiliśmy i smakowaliśmy. Pyszne ciasto, które można polać polewą lub lukrem, udekorować bakaliami.

Co tu dużo mówić, proste i szybkie smaczne ciasto, które uda się każdemu!

Dziś szybkie ciasto z dżemem, rodzynkami i orzechami polecam na deser! 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki tartych orzechów włoskich
  • 1 szklanka maślanki
  • słoik dżemu wiśniowego
  • opakowanie rodzynek opłukanych i lekko wysuszonych

Przygotowanie:

W misce mieszam suche składniki, następnie po kolei dodaję mokre. Mieszam kuchenną trzepaczką, jak będą lekkie grudki nic się nie stanie. Dodaję rodzynki, mieszam.

Piekę w temp. 175 C przez 45 minut lub do suchego patyczka. Bez termoobiegu grzaniem góra plus dół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *