Lekko wilgotne ciasto z dżemem wiśniowym, rodzynkami i tartymi orzechami. Jeszcze gorące kroiliśmy i smakowaliśmy. Pyszne ciasto, które można polać polewą lub lukrem, udekorować bakaliami.
Co tu dużo mówić, proste i szybkie smaczne ciasto, które uda się każdemu!
Dziś szybkie ciasto z dżemem, rodzynkami i orzechami polecam na deser! 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki tartych orzechów włoskich
- 1 szklanka maślanki
- słoik dżemu wiśniowego
- opakowanie rodzynek opłukanych i lekko wysuszonych
Przygotowanie:
W misce mieszam suche składniki, następnie po kolei dodaję mokre. Mieszam kuchenną trzepaczką, jak będą lekkie grudki nic się nie stanie. Dodaję rodzynki, mieszam.
Piekę w temp. 175 C przez 45 minut lub do suchego patyczka. Bez termoobiegu grzaniem góra plus dół.