Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek

Ciasto bez jajek z powidłami śliwkowymi, wanilią oraz siemieniem lnianym, zwarte, mięsiste, bez miksera, szybkie, bardzo smaczne. Do ciasta można dodać szklankę żurawiny lub rodzynek, łyżkę kakao. Polecam do kawy i na spotkania wszelakie 😉

Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki siemienia lnianego, mielonego
  • 280 g powideł śliwkowych
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • łyżeczka wanilii bourbon
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przepis jest na keksówkę o wymiarach: 30 x 11 cm.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie suche składniki przesypuję do miski, mieszam. Mokre składniki mieszam rózgą kuchenną w oddzielnej misce.
  2. Łączę ze sobą suche i mokre składniki.
  3. Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia.
  4. Ciasto piekę przez 50-60 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika, studzę w formie.

Smacznego 😉

Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *