Dziś u mnie kolejne szybkie ciasto bez miksera z dodatkiem świeżych truskawek pachnące orzechami, jest pysznie, domowo, weekendowo 😉
Takie “wdzięczne” ciasto przygotowuję na kilka sposobów, najczęściej z takimi dodatkami jak:
– z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą,
– z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy,
– w wersji cytrynowej,
– z przyprawą do piernika i tartymi orzechami,
– ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami,
– z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami,
– z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami,
– z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami,
– przełożone kremem, konfiturą, dżemem.
Ciasto truskawkowe bez miksera podaję posypane wiórkami, tartymi orzechami lub cukrem pudrem, dekoruję świeżymi truskawkami.
Składniki:
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- kilkanaście truskawek + kilka do dekoracji
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki tartych orzechów włoskich
- 1 szklanka wody
- 2 jajka L
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.
Prostokątną niedużą formę o wymiarach 22×18 cm (lub tortownicę o wymiarach 23 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, na wierzch układam i lekko wtykam pokrojone na pół truskawki. Zostawiam kilka do dekoracji.
Ciasto piekę w temp. 180 C przez ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.
Gotowe posypuje cukrem pudrem i dekoruję kilkoma świeżymi truskawkami.
SMACZNEGO i miłego weekendu;)
Zasmakuj Kuchni, thanks a lot for the post.Really thank you! Much obliged.
Wygląda pysznie!!:)
Smaczne ciacho;)))