Ciasto z truskawkami bez miksera

Dziś u mnie kolejne szybkie ciasto bez miksera z dodatkiem świeżych truskawek pachnące orzechami, jest pysznie, domowo, weekendowo 😉

Takie “wdzięczne” ciasto przygotowuję na kilka sposobów, najczęściej z takimi dodatkami jak:

– z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą,

– z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy,

– w wersji cytrynowej,

– z przyprawą do piernika i tartymi orzechami,

– ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami,

– z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami,

– z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami,

– z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami,

– przełożone kremem, konfiturą, dżemem.

Ciasto truskawkowe bez miksera podaję posypane wiórkami, tartymi orzechami lub cukrem pudrem, dekoruję świeżymi truskawkami.

Składniki:

  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • kilkanaście truskawek + kilka do dekoracji
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki tartych orzechów włoskich
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka L
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.

Prostokątną niedużą formę o wymiarach 22×18 cm (lub tortownicę o wymiarach 23 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, na wierzch układam i lekko wtykam pokrojone na pół truskawki. Zostawiam kilka do dekoracji.

Ciasto piekę w temp. 180 C przez ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.

Gotowe posypuje cukrem pudrem i dekoruję kilkoma świeżymi truskawkami.

SMACZNEGO i miłego weekendu;)

3 odpowiedzi do “Ciasto z truskawkami bez miksera”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.