Ciasto z truskawkami

Dziś u mnie ciasto z truskawkami, kruche, delikatne z pysznymi i słodkimi sezonowymi truskawkami. Na takie ciasto zawsze znajdę chętnych, przygotowuję je dość często zmieniając rodzaj owoców, jest pysznie i słodko!

 

Przygotuj filiżankę kawy, zasiądź wygodnie i poczęstuj się kawałkiem ciasta z truskawkami 😉

 

Wszystkie w temp. pokojowej. Ciasto jest na tortownicę o średnicy 23 cm.

SKŁADNIKI:

  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g), chodzi o proszek, nie gotowy budyń
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, opcjonalnie zapachu migdałowego lub śmietankowego
  • 500g truskawek, oczyszczonych, większych przepołowionych
  • cukier perłowy do posypania – u mnie na gotowym cieście cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać do większej miski.

Masło dobrze utrzeć z cukrem na puszystą masę, robię to mikserem. Do masy dodać jajko i ekstrakt z wanilii (lub inny zapach), dobrze zmiksować.

Na przemian do utartej masy dodawać przesiane suche składniki i śmietanę, w trzech turach, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Powstanie bardzo gęste ciasto.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Na górę poukładać truskawki, rozcięciami ku górze, posypać cukrem.

Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez około 45 – 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe!

Ciasto z truskawkami z przepisu – smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Ciasto z truskawkami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.