Ciasto z winogronami

Ciasto ucierane z winogronami to sprawdzony i szybki przepis na ciasto weekendowe. Jest szybkie, bez konieczności ubijania osobno białek, puszyste i lekkie. To ciasto z owocami, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 500 g bezpestkowych jasnych winogron
  • 5 średnich jajek
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 25 cm. Może też być nieduża tortownica.
Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, najlepiej sezonowe, także mrożone lub z puszki oraz olejek zapachowy.


PRZYGOTOWANIE:

W rondelku roztop masło, przestudź.

W większej misce utrzyj mikserem na puch całe jajka z cukrem i cukrem z dodatkiem wanilii. Gdy po kilku minutach powstanie jasna i puszysta masa, a cukier się rozpuścił, wlej powolutku masło cały czas ubijając ciasto mikserem. Rób to na najwyższych obrotach miksera.

Po chwili wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, wymieszaj szpatułką.

Winogrona oczyść, przekrój na pół. Ciasto wylej równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką i powtykaj połówki winogron.

Ciasto z winogronami wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) i piecz na środkowej półce przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Ciasto podawaj udekorowane cukrem pudrem.

Smacznego 😉

2 odpowiedzi na “Ciasto z winogronami”

Skomentuj Ewa pozdrawiam Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *