Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami to świetna propozycja na popołudniowy deser. Bez miksera, szybkie, które wykonasz w kilka chwil. Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, nawet mrożone czy te z puszki, po uprzednim odsączeniu.

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki
  • 4 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 450 g wiśni mrożonych

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm.
Wiśnie należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku – wychodzi wtedy około 280 g wiśni.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Mieszam ciasto przy pomocy rózgi kuchennej, krótko, tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto z wiśniami wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.