Uwielbiam ciasta z owocami, szczególnie te z dodatkiem sezonowych owoców bądź śliwek wszelakich odmian. Przepis na to ciasto to kolejny „ekspres” bez miksera, czyli mieszamy wszystko rózgą kuchenną do połączenia, wykładamy ciastem formę i pieczemy. Gotowe, wystudzone ciasto polecam oprószyć cukrem pudrem, podawać z radością do kawy, kakao lub kubka aromatycznej herbaty 😉 Będzie pysznie!
Ciasto ze śliwkami
SKŁADNIKI:
- 240 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 ml śmietany 18%
- 80 ml oleju rzepakowego
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 posiekanych śliwek
- cukier puder do obsypania
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na większą keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki mieszam w misce za pomocą rózgi, krótko, do połączenia.
Ciasto wkładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównuję i układam (lekko wtykając) posiekane śliwki.
Ciasto ze śliwkami piekę w temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gotowe studzę, posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Bardzo fajne ciasto ;p
Dziękuję:)
Jak zawsze same pyszności na blogu ❤
Dziękuję:))
Mogę dodać mrożone owoce? Np. Maliny lub truskawki? Czy je rozmrazac wcześniej?
Jak najbardziej, nawet te z puszki. Mrożonych wcześniej nie rozmrażamy.
Udanych wypieków:)