CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Uwielbiam ciasta z owocami, szczególnie te z dodatkiem sezonowych owoców bądź śliwek wszelakich odmian. Przepis na to ciasto to kolejny „ekspres” bez miksera, czyli mieszamy wszystko rózgą kuchenną do połączenia, wykładamy ciastem formę i pieczemy. Gotowe, wystudzone ciasto polecam oprószyć cukrem pudrem, podawać z radością do kawy, kakao lub kubka aromatycznej herbaty 😉 Będzie pysznie!

Ciasto ze śliwkami


SKŁADNIKI:

  • 240 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 18%
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 posiekanych śliwek
  • cukier puder do obsypania

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na większą keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki mieszam w misce za pomocą rózgi, krótko, do połączenia.
Ciasto wkładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównuję i układam (lekko wtykając) posiekane śliwki.

Ciasto ze śliwkami piekę w temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gotowe studzę, posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

6 odpowiedzi na “CIASTO ZE ŚLIWKAMI”

    1. Jak najbardziej, nawet te z puszki. Mrożonych wcześniej nie rozmrażamy.
      Udanych wypieków:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *