Ciasto ze śliwkami to pyszna propozycja na weekendowe spotkanie z bliskimi. To szybki, prosty i sprawdzony przepis. Do ciasta zamiennie można dodać inne owoce, zarówno te świeże jak i te z puszki. Ciasto ze śliwkami jest niezwykle smaczne, maślane w smaku, warto sięgnąć po przepis i upiec je np. z sezonowymi owocami.
Ciasto ze śliwkami
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 80 ml oleju
- 50 g miękkiego masła
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- łyżeczka tartej skórki z cytryny – można pominąć
- 8 śliwek
- tłuszcz i mąka do formy lub papier do pieczenia
Uwagi do przepisu:
Przepis jest na tortownicę o wymiarach 22 cm.
Jeśli wybierzesz innego rozmiaru formę, ciasto będzie wyższe lub niższe i czas pieczenia może się różnić od tego podanego w przepisie.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Zamiast cukru z wanilią możesz dodać opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego.
Jeśli chcesz możesz od 250 g mąki odjąć łyżkę i zastąpić ją kakao.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam suche składniki, oprócz cukru i cukru z wanilią.
W oddzielnej misce ucieram mikserem miękkie masło przez 2 minuty. Wsypuję oba cukry i miksuję dalej 3 minuty.
Do masy maślanej dodaję dwa całe jajka, miksuję do połączenia. Powoli wlewam olej. Ucieram mikserem minutę.
Do ciasta wsypuję suche składniki i startą skórkę z cytryny, miksuję do połączenia. Wyłączam mikser, mieszam łyżką.
Piekarnik ustawiam na temp. 180 st. C, wybieram program grzanie góra plus dół bez termoobiegu.
Tortownicę smaruję masłem – boki i spód. Wysypuję równomiernie mąką. Wlewam ciasto, wyrównuję wierzch.
Umyte, osuszone, pozbawione pestek i przekrojone na pół wzdłuż śliwki układam na cieście.
Ciasto ze śliwkami wstawiam na środkową półkę piekarnika i piękę ok. 45-50 minut.
Gotowe studzę i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego:-)
Już wiem co upiekę na weekend:))
Super 😊 polecam 👍
Pozdrawiam!
Pozdrawiam
Marzena
Wspaniałe w smaku ciasto 😊😊
Dziękuję:)