Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami to pyszna propozycja na weekendowe spotkanie z bliskimi. To szybki, prosty i sprawdzony przepis. Do ciasta zamiennie można dodać inne owoce, zarówno te świeże jak i te z puszki. Ciasto ze śliwkami jest niezwykle smaczne, maślane w smaku, warto sięgnąć po przepis i upiec je np. z sezonowymi owocami.

Ciasto ze śliwkami


SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 80 ml oleju
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka tartej skórki z cytryny – można pominąć
  • 8 śliwek
  • tłuszcz i mąka do formy lub papier do pieczenia

Uwagi do przepisu:

Przepis jest na tortownicę o wymiarach 22 cm.
Jeśli wybierzesz innego rozmiaru formę, ciasto będzie wyższe lub niższe i czas pieczenia może się różnić od tego podanego w przepisie.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Zamiast cukru z wanilią możesz dodać opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego.
Jeśli chcesz możesz od 250 g mąki odjąć łyżkę i zastąpić ją kakao.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam suche składniki, oprócz cukru i cukru z wanilią.

W oddzielnej misce ucieram mikserem miękkie masło przez 2 minuty. Wsypuję oba cukry i miksuję dalej 3 minuty.

Do masy maślanej dodaję dwa całe jajka, miksuję do połączenia. Powoli wlewam olej. Ucieram mikserem minutę.

Do ciasta wsypuję suche składniki i startą skórkę z cytryny, miksuję do połączenia. Wyłączam mikser, mieszam łyżką.

Piekarnik ustawiam na temp. 180 st. C, wybieram program grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

Tortownicę smaruję masłem – boki i spód. Wysypuję równomiernie mąką. Wlewam ciasto, wyrównuję wierzch.

Umyte, osuszone, pozbawione pestek i przekrojone na pół wzdłuż śliwki układam na cieście.

Ciasto ze śliwkami wstawiam na środkową półkę piekarnika i piękę ok. 45-50 minut.

Gotowe studzę i posypuję cukrem pudrem.

Smacznego:-)

3 odpowiedzi do “Ciasto ze śliwkami”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.