CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KAWAŁKAMI CZEKOLADY

Jesienne wypieki kojarzą mi się z ciastami z owocami, najczęściej piekę wtedy rozmaite słodkości ze śliwkami, szarlotkę lub marchewkowe. Fasolowe czy brownie z filiżanką dobrej herbaty na ciemne i chłodne wieczory też polecam 🙂 Puszyste, delikatne ciasto-baza z dowolnymi dodatkami. Bez miksera, szybkie i zawsze! wyjdzie. Dziś propozycja z kawałkami czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej – do woli. Ja zaliczyłam wypiek z czekoladą mleczną i gorzką 70% – oba ciasta zniknęły w oka mgnieniu. Zapraszam na ciasto ze śliwkami i kawałkami czekolady 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej, u mnie 2 szklanki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 6 większych śliwek posiekanych w kostkę
  • 100 g czekolady, drobno posiekanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka, u mnie L
  • 1/2 szklanki mleka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier puder do posypania ciasta

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Przepis jest na formę o wymiarach 23 x 30 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Składniki na ciasto umieszczam w misce i mieszam rózgą do połączenia, najpierw składniki suche, potem dodaję mokre. Na końcu dodaję posiekaną drobno czekoladę, mieszam delikatnie łyżką tylko do połączenia.

Ciasto wlewam do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wtykam lekko posiekane śliwki. Piekę na środkowej półce piekarnika przez 45-50 minut do suchego patyczka.

Smacznego 🙂

2 odpowiedzi do “CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KAWAŁKAMI CZEKOLADY”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.