Ciasto ze śliwkami i malinami

Najprostsze w wykonaniu jakie znam, bardzo wdzięczne ciasto do którego można do woli wrzucać ulubione owoce, nawet dżemy czy konfitury.

Wszystkie składniki łączymy, wlewamy do natłuszczonej formy, chwila pieczenia a ile radości! 😉 Zatem bierzemy się za pieczenie 🙂

Składniki:

  • 5 dużych śliwek
  • garść malin świeżych lub mrożonych
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • kostka miękkiego masła 200 g
  • 1,5 łyżki wiórków kokosowych
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Od jajek oddziel białka i ubij na sztywną pianę mikserem – pamiętaj, aby nie dodało się żółto, bo piana nie ubije się.

Gdy będziecie mieli już sztywną pianę dodajcie szklankę cukru pudru bez grudek, mieszajcie cały czas, następnie dodajcie żółtka i proszek do pieczenia.

Masło roztopcie w rondelku i lekko wystudźcie.

Gdy będziecie mieli gładką masę ciasta dodawajcie na przemian mąkę i trochę płynnego masła – będzie łatwiej mieszać i uzyskać gładką masę bez grudek. Dodaj wiórki kokosowe.

Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki.

Formę kwadratową lub okrągłą o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej trochę ciasta, potem posyp gdzieniegdzie malinami, zalej resztą ciasta.

Piecz w temp. 180C 15 minut na środkowej półce bez termoobiegu programem grzania góra – dół. Po 15 minutach wyjmij ciasto, ułóż śliwki skórką do dołu. Piecz 50 minut w temp. 190C.

Moja rada: Jeśli chcecie bardziej aromatyczne ciasto dodajcie do niego zapach śmietankowy lub waniliowy. Możecie także wsypać do ciasta pokruszoną drobno czekoladę.

Smacznego słodkiego! 🙂

Jedna odpowiedź do “Ciasto ze śliwkami i malinami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.