CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Ciasto, które rewelacyjnie smakuje, pięknie wygląda, zawsze się udaje (bynajmniej reklamacji do tej pory nie słyszałam;) Bez miksera, proste, szybkie, można by rzec dla tych co czasu nie mają lub nie bardzo lubią w kuchni siedzieć a goście za chwilę i chcą 😉 Ciasto ze śliwkami z mąki kukurydzianej i pszennej, nie za słodkie, takie na ten czas w sam raz. Pyszne, jesienne! Pasują do niego każde owoce, nawet mrożone. Śmiało pieczcie, częstujcie i chwalcie!

Ciasto ze śliwkami

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 x 200 g serka homogenizowanego waniliowego (2 opakowania po 200 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub białego
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 6-7 dużych śliwek, pozbawionych pestek i pokrojonych w średnią kostkę
  • tortownica 24 cm lub forma 24 x 30 cm

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Używam tortownicy o średnicy 24 cm. Można upiec je także w formie 24 x 30 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski dodaję suche składniki, mieszam rózgą kuchenną, dodaję mokre składniki, mieszam krótko do połączenia składników.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, układam posiekane w kostkę śliwki (układam je równomiernie i lekko wtykam w surowe ciasto).

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Gotowe posypuję cukrem pudrem. Jest pyszne!

Smacznego 🙂

3 odpowiedzi do “CIASTO ZE ŚLIWKAMI”

  1. Wygląda obłędnie. Pomyśleć że nie trzeba wyciągać miksera i mamy takie cudeńko! :))
    Przepis zapisany.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.