Ciasto, które rewelacyjnie smakuje, pięknie wygląda, zawsze się udaje (bynajmniej reklamacji do tej pory nie słyszałam;) Bez miksera, proste, szybkie, można by rzec dla tych co czasu nie mają lub nie bardzo lubią w kuchni siedzieć a goście za chwilę i chcą 😉 Ciasto ze śliwkami z mąki kukurydzianej i pszennej, nie za słodkie, takie na ten czas w sam raz. Pyszne, jesienne! Pasują do niego każde owoce, nawet mrożone. Śmiało pieczcie, częstujcie i chwalcie!
Ciasto ze śliwkami
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 x 200 g serka homogenizowanego waniliowego (2 opakowania po 200 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub białego
- opakowanie cukru z wanilią
- 6-7 dużych śliwek, pozbawionych pestek i pokrojonych w średnią kostkę
- tortownica 24 cm lub forma 24 x 30 cm
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Używam tortownicy o średnicy 24 cm. Można upiec je także w formie 24 x 30 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski dodaję suche składniki, mieszam rózgą kuchenną, dodaję mokre składniki, mieszam krótko do połączenia składników.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, układam posiekane w kostkę śliwki (układam je równomiernie i lekko wtykam w surowe ciasto).
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Gotowe posypuję cukrem pudrem. Jest pyszne!
Pyszne jak zawsze! 🙂
Dziękuję 😉
Wygląda obłędnie. Pomyśleć że nie trzeba wyciągać miksera i mamy takie cudeńko! :))
Przepis zapisany.
Robię po raz szósty. Za każdym razem z innymi owocami – przepis naprawdę ekstra i dla każdego. Nawet początkującego.
Pozdrawiam. Karolina
Miło mi 🙂