Ciasto ze śliwkami

Szybkie i pyszne ciasto ze śliwkami z mąki kukurydzianej i pszennej z serkiem waniliowym. To ciasto, które rewelacyjnie smakuje, pięknie wygląda i zawsze się udaje. To przepis na ciasto bez miksera, proste i szybkie. Ciasto ze śliwkami jest nie za słodkie, idealne w smaku, puszyste i miękkie. Do ciasta pasują każde owoce, nawet mrożone. W sezonie sięgnij po truskawki, czereśnie, wiśnie, agrest, morele.. Owoce możesz dowolnie łączyć, a ciasto dodatkowo posypać kruszonką. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto bez miksera ze śliwkami.

Ciasto ze śliwkami


SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego (2 opakowania po 200 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki cukru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 7 dużych śliwek

Dodatkowo: tortownica o średnicy 24 cm lub forma o wymiarach 24 x 30 cm.


Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma pojemność 250 ml.


PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski wsypuję suche składniki, mieszam rózgą kuchenną, dodaję mokre składniki. Wszystkie składniki mieszam krótko do połączenia.

Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję w kostkę.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem.

Do tak przygotowanej formy wlewam ciasto, układam posiekane w kostkę śliwki (układam je równomiernie i lekko wtykam w surowe ciasto).

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Gotowe posypuję cukrem pudrem.

Smacznego.

6 odpowiedzi na “Ciasto ze śliwkami”

  1. Wygląda obłędnie. Pomyśleć że nie trzeba wyciągać miksera i mamy takie cudeńko! :))
    Przepis zapisany.

  2. Robię po raz szósty. Za każdym razem z innymi owocami – przepis naprawdę ekstra i dla każdego. Nawet początkującego.
    Pozdrawiam. Karolina

Skomentuj Karolina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *