Szybkie i pyszne ciasto ze śliwkami z mąki kukurydzianej i pszennej z serkiem waniliowym. To ciasto, które rewelacyjnie smakuje, pięknie wygląda i zawsze się udaje. To przepis na ciasto bez miksera, proste i szybkie. Ciasto ze śliwkami jest nie za słodkie, idealne w smaku, puszyste i miękkie. Do ciasta pasują każde owoce, nawet mrożone. W sezonie sięgnij po truskawki, czereśnie, wiśnie, agrest, morele.. Owoce możesz dowolnie łączyć, a ciasto dodatkowo posypać kruszonką. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto bez miksera ze śliwkami.
Ciasto ze śliwkami
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego (2 opakowania po 200 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju
- 2 duże jajka
- ½ szklanki cukru
- łyżka cukru z wanilią
- 7 dużych śliwek
Dodatkowo: tortownica o średnicy 24 cm lub forma o wymiarach 24 x 30 cm.
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski wsypuję suche składniki, mieszam rózgą kuchenną, dodaję mokre składniki. Wszystkie składniki mieszam krótko do połączenia.
Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję w kostkę.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem.
Do tak przygotowanej formy wlewam ciasto, układam posiekane w kostkę śliwki (układam je równomiernie i lekko wtykam w surowe ciasto).
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Gotowe posypuję cukrem pudrem.
Smacznego.
Pyszne jak zawsze! 🙂
Dziękuję 😉
Wygląda obłędnie. Pomyśleć że nie trzeba wyciągać miksera i mamy takie cudeńko! :))
Przepis zapisany.
Robię po raz szósty. Za każdym razem z innymi owocami – przepis naprawdę ekstra i dla każdego. Nawet początkującego.
Pozdrawiam. Karolina
Miło mi 🙂
Pysznie;)) ciasto prezentuje się świetnie! Dziś pieczemy, tylko mam borówki.