CIASTO ZE SZPINAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM

Ciasto ze szpinakiem powstało na wspólny weekend wśród przyjaciół. Zachwyciło smakiem, wyglądem i bajecznym kolorem. Ciasto idealnie komponowało się z kampinoskim widokiem za oknem, serdecznymi rozmowami, gorącą kawą. Celebracji chwil nie było końca! W tle muzyka, śmiech dzieci, bawiące się psy, śpiące przy kominku koty…. wymarzony, beztroski i bezcenny czas wśród bliskich. Polecam – ciasto, wypad za miasto, lenistwo przy domowych wypiekach, spotkania z bliskimi 😉

Ciasto ze szpinakiem i kremem


SKŁADNIKI:

  • 200 g świeżego szpinaku baby
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY:

  • 125 g serka kremowego Philadelphia
  • 3 łyżki masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem)
  • ponadto do dekoracji: pokruszone ciasto, pestki granatu i skórka otarta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem)

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm.
Dekoracjami do ciasta oprócz pestek granatu mogą być rozmaite inne świeże owoce, np. borówki, jagody, maliny, truskawki, kawałki figi lub śliwek.
Ciasto można przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem np. cytrynowym zamiast kremu.


PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Blenderem miksuję dokładnie i na gładką masę szpinak wraz z olejem. Pod koniec dodaję sok z cytryny.

W misce ucieram mikserem jajka z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Po chwili dodaję puree szpinakowe. Miksuje do połączenia. Następnie powoli wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i miksuję krótko do połączenia.

Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą lub mąką. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto wlewam do formy, piekę na środkowej półce przez 50 minut lub do tzw. “suchego patyczka”.

PRZYGOTOWANIA KREMU:

Serek ucieram mikserem, dodając powoli po 1 łyżce masła, ucieram dalej do połączenia.

Następnie partiami wsypuję cukier puder, na końcu skórkę otartą z cytryny. Miksuję jeszcze chwile, krem chłodzę w lodówce.

Upieczone ciasto studzę 5 minut w wyłączonym piekarniku. Gdy przestygnie odcinam delikatnie górę ciasta (gdy ciasto urośnie powstaje niewielka “górka”). Kruszę ją.

Ciasto dekoruję kremem, pokruszonym ciastem, pestkami granatu i skórką otartą z cytryny lub pomarańczy.

Smacznego 🙂


Inspiracja przepisu tutaj, z moimi zmianami.

 

6 odpowiedzi do “CIASTO ZE SZPINAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM”

  1. Wspaniały przepis, polecam. Ciasto jest rewelacyjne w smaku a krem idealny! Chętnie wykorzystam go do tortów:)
    Pozdrawiam
    Emilia

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.