CIASTO ZE SZPINAKIEM

Ciasto z dodatkiem szpinaku wygląda świetnie posypane cukrem pudrem lub polane lukrem np. cytrynowym, udekorowane świeżymi liśćmi szpinaku zachęca jak nic. Wspaniałe w smaku, w którym nie wyczujecie szpinaku. Jest cudne, proste, polecam! I ten kolor… Ot! niecodzienne, zielone i pyszniutkie ciasto poleca się do kawy, zaprasza do wprowadzenia na stałe do domowych wypieków. U mnie przepis zostanie na długo, urzekło bezpowrotnie mnie i moją rodzinę 😉

Ciasto na keksówkę o wymiarach: 30 x 12 cm (w oryginalnym przepisie forma o wymiarach: 22 x 12 cm)

Składniki mam w temp. pokojowej.

Zapraszam do pieczenia i życzę smacznego 🙂

Ciasto ze szpinaku, przepis na jedną keksówkę. Ciasto posypane cukrem pudrem. Zapraszam do pieczenia 🙂 i polecam!

SKŁADNIKI:

  • 150 g świeżego szpinaku, liści
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania lub lukier

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak umyj, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.

Tak przygotowany szpinak umieść razem z olejem w misie blendera, zmiksuj na gładko.
W oddzielnym naczyniu zmiksuj 3 jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj kilka kropel aromatu cytrynowego oraz zmiksowany szpinak, wymieszaj dobrze.

Do masy dodaj przesianą mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.

Piecz w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 30-40 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika oraz mocy; w piekarnikach grzanych butlą gazu ciasto pieczemy około 60 minut.

Smacznego! 😉

Przepis lekko zmodyfikowany znalazłam tutaj.

 

 

4 odpowiedzi na “CIASTO ZE SZPINAKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.