Ciasto z dodatkiem szpinaku wygląda świetnie posypane cukrem pudrem lub polane lukrem np. cytrynowym, udekorowane świeżymi liśćmi szpinaku zachęca jak nic. Wspaniałe w smaku, w którym nie wyczujecie szpinaku. Jest cudne, proste, polecam! I ten kolor… Ot! niecodzienne, zielone i pyszniutkie ciasto poleca się do kawy, zaprasza do wprowadzenia na stałe do domowych wypieków. U mnie przepis zostanie na długo, urzekło bezpowrotnie mnie i moją rodzinę 😉
Ciasto na keksówkę o wymiarach: 30 x 12 cm (w oryginalnym przepisie forma o wymiarach: 22 x 12 cm)
Składniki mam w temp. pokojowej.
Zapraszam do pieczenia i życzę smacznego 🙂

SKŁADNIKI:
- 150 g świeżego szpinaku, liści
- 110 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 170 g mąki pszennej
- 200 g drobnego cukru
- szczypta soli
- cukier puder do posypania lub lukier
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak umyj, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
Tak przygotowany szpinak umieść razem z olejem w misie blendera, zmiksuj na gładko.
W oddzielnym naczyniu zmiksuj 3 jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj kilka kropel aromatu cytrynowego oraz zmiksowany szpinak, wymieszaj dobrze.
Do masy dodaj przesianą mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto.
Piecz w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 30-40 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika oraz mocy; w piekarnikach grzanych butlą gazu ciasto pieczemy około 60 minut.
Smacznego! 😉
Przepis lekko zmodyfikowany znalazłam tutaj.
Piękne!😍😍😍
Rewelacja! Nie dosyć, że pyszne, śliczne, to jeszcze można dzieciakom przemycić szpinak:)))
Dziękuję i zgadzam się w 100% 😍😍😍
Cudnie pyszne:-))