Ciasto ze szpinakiem

Ciasto ze szpinakiem o pięknym kolorze i świetnym smaku. To ciasto, które przygotujesz przez cały rok, na każdą okazję. Upieczone ciasto udekoruj domowym lukrem, np. lukrem cytrynowym, posyp suszoną żurawiną lub rodzynkami. Możesz tradycyjnie posypać ciasto cukrem pudrem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszne i mięciutkie ciasto ze szpinakiem, którego w ogóle nie czuć.

Ciasto ze szpinakiem, lukrem i suszoną żurawiną


Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ciasto jest na formę keksową o wymiarach 30 x 12 cm.


SKŁADNIKI:

  • 150 g świeżego szpinaku – liści
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego lub łyżka soku z cytryny 
  • szczypta soli

Dodatkowo: cukier puder do posypania lub lukier.

PRZYGOTOWANIE:

Umyty i osuszony szpinak umieszczaj partiami w misie blendera. Wlej cały olej.

Szpinak z olejem miksuj na gładki mus, dodawaj partiami liście szpinaku.
W oddzielnym naczyniu zmiksuj trzy jajka z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Może to potrwać 5-10 minut.

Do masy dodaj kilka kropel aromatu cytrynowego (lub łyżkę soku z cytryny), zmiksowany szpinak, 170 g mąki, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Masę wymieszaj krótko, ale dokładnie, do połączenia składników.

Formę keksową wysmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, wyrównaj.

Ciasto piecz w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut (lub do tzw. „suchego patyczka”). Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika oraz mocy. Ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce.

Ciasto szpinakowe udekoruj domowym lukrem, np. lukrem cytrynowym bądź posyp cukrem pudrem.

Smacznego

Ciasto ze szpinakiem

8 odpowiedzi na “Ciasto ze szpinakiem”

  1. Dziękuję za przepis ❤️ wyszło pysznie ! Dlaczego nie ma Pani na Instagramie? Chciałabym Panią oznaczyć ☺️

  2. Dla mnie ideał!
    Cudny kolor, miękkie, puszyste i pyszne.
    Świetne jako baza do tortu szpinakowego lub ciasta leśny mech.
    Zmniejszyłam tylko ilość cukru do 90g ale to indywidualna kwestia.

Skomentuj Ela Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *