Clafoutis z truskawkami

Clafoutis to francuska zapiekanka. To ciasto naleśnikowe zapiekane, niektórym kojarzy się z zakalcem – szczególnie gdy robione jest na słodko z owocami czy ulubioną konfiturą.

Clafoutis można robić na słodko, na słono, wytrawnie, mięsnie czy warzywnie. Jeśli nauczycie się robić już ciasto to wrzucajcie do niego to na co macie ochotę, zobaczycie że ciasto komponuje się dobrze z prawie każdym smakiem.

Ciasto na clafoutis przygotowujcie w proporcjach: 1 jajko = 1 łyżka mąki = 1 łyżka mleka, itp., jeśli 4 jajka to 4 łyżki mąki i 4 łyżki mleka.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mleka 3,2% lub 2,0%
  • 4 łyżki śmietanki 36%
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru pudru
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • mąka kukurydziana do podsypania formy

Wykonanie:

Truskawki umyj, wysusz i pokrój wzdłuż na dwie części. Resztę składników wsyp do miski i wymieszaj razem mikserem na gładką masę. Na końcu dodawaj jajka cały czas mieszając.

Wysmaruj tłuszczem formę i posyp mąką, ułóż truskawki na dnie, polej ciastem, posyp wiórkami kokosowymi.

Piecz w temp. 200C w programie góra-dół na środkowej półce do 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180C i piecz jeszcze około 25 minut.

Moja rada: Możesz tę słodkość podać w towarzystwie lodów, polewy czekoladowej lub bitej śmietany. Czasem można słodko poszaleć 🙂

 

Jedna odpowiedź do “Clafoutis z truskawkami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.